Kultura

"Sufražistkinje" otvaraju drugi Seanema festival

Drugo izdanje filmskog festivala Seanema počinje večeras na plaži „Otrant“ u Ulcinju u 20 časova.
"Sufražistkinje" otvaraju drugi Seanema festival
Portal AnalitikaIzvor

Manifestaciju će zvanično otvoriti predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu, zamjenik šefa misije Američke ambasade Biks Aliju, crnogorski reditelj Nikola Vukčević i direktorka festivala Drita Lola. Tema ovogodišnjeg Seanema je „Pazi na razlike“, a odnosi se na nejednakost polova i nasilni religijski ekstremizam.

Prve noći biće prikazan film „Sufražetkinje“ o ženama koje su se borile za pravo glasa i ravnopravnost početkom 20. vijeka u Velikoj Britaniji. Nakon toga počeće panel „Razbijanje staklenog plafona“ o često neopravdanim preprekama u unaprjeđenju položaja žena i drugih manjina u profesionalnoj sferi života, koji će otvoriti Sabina Osmanović. Drugi panelisti su poslanica u parlamentu Makedonije Ermira Mehmeti, istraživač i savjetnik za javnu politiku privatnog sektora na Kosovo Agon Malići, direktorka Gradskog pozorišta u Podgorici Ivana Mrvaljević, i potpredsjednica Opštine Ulcinj Hadidža Đoni.

Uslijediće film „Dobra žena“ iz zvanične selekcije Sundance festivala, debitantsko rediteljsko ostvarenje poznate glumice Marjane Karanović.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a organizatori pozivaju publiku i da uživa u magiji prvog solarnog bioskopa u Crnoj Gori.

K.J.

Portal Analitika