Kultura

VUKOTIĆ: FIAT bi napuštenu halu mogao da pretvori u novi centar za urbanu kulturu

Više sam nego zadovoljna ovogodišnjim FIAT-om s obzirom na sve okolnosti koje su već poznate javnosti: probleme sa institucijom, koje imamo već četiri godine, načina finansiranja i sve što to sobom povlači, kazala je za Portal Analitika direktorica Festivala internacionalnog alternativnog teatra, Ana Vukotić.
VUKOTIĆ: FIAT bi napuštenu halu mogao da pretvori u novi centar za urbanu kulturu
Portal AnalitikaIzvor

Nakon završenog ovogodišnjeg izdanja koje je, kako podsjeća, trajalo samo sedam dana, ali imalo čak 12 predstava u takmičarskom programu.

- Uspjeli smo da održimo tempo i ono što je misija festivala. Mogu biti dodatno zadovoljna i što smo konačno došli u situaciju da smo sa Glavnim gradom Podgorica i Ministarstvom kulture sjeli za sto i otvorili načine i modele institucionalizacije FIAT-a – dodaje naša sagovornica.

Vukotić podsjeća na neke od zaključaka okruglog stola „FIAT, perspektiva“ održanog drugog dana festivala, a to su, prije svega, njegovo konačno institucionalizovanje i status posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

- Ono što je u ovom trenutku još dilema jeste - na koji način se ta institucija formira. Moj stav je da treba isprobati model koji naš zakon poznaje, a to je privatno-javno partnerstvo u kulturi, u kojem bi država i Glavni grad bili većinski vlasnici, a civilni sektor u funkciji izvršnog producenta i, u tom smislu, smjenjiv. Očekujemo da ćemo formirati tu instituciju i da imati drugačiji budžet. Neophodan korak za sljedeću godinu je i imenovanje selektora festivala, što takođe zavisi od budžeta jer treba obezbijediti novac za putovanja i honorare osobi koja će tokom cijele godine tražiti predstave – pojasnila je ona.

anav1

U susret narednom FIAT-u, ona posebno ističe kako su konačno, nakon najava iz 2013. godine, blizu dovođenju njemačkog teatra.

- Finansijski i drugi razlozi nijesu dozvoljavali da ranije realizujemo, a sada smo konačno ušli u pregovore sa Ambasadom SR Njemačke i Gete institutom. Čini mi se da novi ambasador Njemačke u Crnoj Gori ima sluha za kulturu i da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da realizujemo taj, u svakom smislu, dosta težak zahvat, jer znamo koliko su njemačke predstave i velike, i skupe i u tehničkom smislu zahtjevne – rekla je direktorica FIAT-a.

S druge strane, nada se i da će neki od brojnih ruiniranih objekata bez budućnosti koji se nalaze širom Podgorice, možda postati dom jednog novog umjetničkog pokreta.

- FIAT-ovska publika je poslije nekoliko predstava već navikla na prostor hale „Radoje Dakić“. Zato se nadam da će gradske vlasti imati sluha i dodijeliti FIAT-u tu halu ili neki drugi stari, napušteni vojni ili fabrički prostor, u kojem bi Podgorica onda dobila novi centar za savremenu kulturu. Kulturno-informativni centar „Budo Tomović“ za Glavni grad nije dovoljan, jer je u poziciji da mora svima da otvori vrata. FIAT, sa statusom od posebnog značaja za Crnu Goru, zapravo zaslužuje da se ta institucija proširi, kako bismo okupili još neke važne činioce u kulturnim sadržajima Podgorice, i zajedničkim snagama napravili urbani, savremeni centar za kulturu – ističe Vukotić.

Ona dodaje da će se time takođe obezbijediti da FIAT ima cjelogodišnji program i, što je još bitnije, vlastite produkcije.

- Ako bismo okupili još nekoliko nevladinih organizacija, Crnogorsku kinoteku i sve one segmente i sadržaje koji su zanimljivi, bili bismo u poziciji da 365 dana u godini imamo programe i to tokom cijelog dana. Od deset ujutro do dva poslije ponoći mogli bi da nudimo različite programe: od književnih večeri, pozorišnih i filmskih do mnogih drugih programa, a na radost svih građana Podgorice – zaključuje sagovornica Portala Analitika.

K.J.

Foto: FIAT/Vedran Ilić

Portal Analitika