Fudbal

Kajzer Franc uhvaćen u laži

Ugledni njemački list “Spiegel” došao je do saznanja da je Franc Bekenbauer kao šef Organizacionog odbora za Svjetsko prvenstvo 2006. godine dobio milionski honorar, premda je on tvrdio da je sve radio besplatno, navodno u korist njemačkog fudbala.
Kajzer Franc uhvaćen u laži
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ispostavilo je da je prvi čovjek koji je osvajao “Boginju” i kao igrač (1974) i kao trener (1990) obmanuo javnost.

Bekenbauer je u to vrijeme bio na funkciji koja ne donosi nikakav prihod, ali je utvrđeno da je uzeo 5.5 miliona eura.

Početak ove korupcionaške afere seže još u 2008. godinu kada je jedna revizorska kompanija pregledala knjige Njemačkog fudbalskog saveza.

Sporan je bio sponzorski ugovor između Saveza i kladioničarkse firme Oddset. U tom ugovoru postoji klauzula da dobar dio novca ide direktno Bekenbaueru, mada Savez to negira. I rukovodstvo Oddset-a se ogradilo od ove priče, tvrdeći da je Kajzerov prijatelj Radman prilikom pregovora tražio honorar za njega, ali da je taj prijedlog odbijen.

Međutim, U Švajcarskoj je krajem prošle godine već pokrenut krivični prstupak protiv grupe ljudi, među kojima je Bekenbauer. Oni se sumnjiče da su počinili prevaru, stvaranje nekorektnih poslovnih odnosa, pronevjeru i "pranje novca". 

Prema švajcarskim istražnim organima oštećen je Njemački fudbalski savez. Konkretnije rečeno, radi se o 6,7 miliona eura koji je njemački Organizacioni odbor preko FIFA isplatio Drajfusu, bivšem šefu Adidasa. A upravo ta suma se poslije pojavila u Kataru, na računu Mohameda bin Hamama, bivšeg spornog funkcionera FIFA.

Švajcarski istražni organi su u saradnji sa austrijskim i njemačkim kolegama prije dvije nedjelje izvršili pretres Bekenbauerove kuće u Salcburgu.

Dakle, otkriće da je Franc Bekenbauer obmanjivao njemačku i svjetsku javnost tvrdeći da radi iz entuzijazma, dok je istovremeno uzimao milionske honorare, samo je još jedan korak ka otkrivanju neprijatne istine po kojoj se jedna fudbalska bajka pretvara u priču o pohlepi i lažima.

DW

Portal Analitika