Fudbal

Jubilarni rođendan Deja "Genija" - Simbol Milana kakav više ne postoji!

Dejan Savićević, vjerovatno najtalentovaniji igrač sa prostora bivše Jugoslavije, danas puni 50 godina. Italijani su njegov rođendan iskoristili da se prisjete Milana kakav više vjerovatno nikada neće biti.
Jubilarni rođendan Deja "Genija" - Simbol Milana kakav više ne postoji!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U tih sedam godina, od kraja osamdesetih i u prvoj polovini devedesetih, Milan je bio daleko najjači klub na svijetu. Tu prvu Berluskonijevu deceniju obilježile su tri Lige šampiona, nedodirljivost i najduža serija bez poraza u Seriji A. Savićević je stigao 1992. među "Rosonere", ostao je šest godina, osvojio evropsku titulu sa Milanom 1994.

Upravo će to atinsko finale protiv Barselone koja je kao veliki favorit ušla u utakmicu obilježiti Savićevićeve italijanske dane. Postigao je fenomenalan gol u pobjedi od 4:0 koju je posvetio Silviju Berluskoniju.

Zapravo, jedino je svemoćni gazda protiv čije riječi se ne ide vjerovao u Savićevića.

"Poslije prve sezone svi su željeli da me se riješe, počev od trenera, pa do ljudi u klubu. Otjerali bi me, da nije bilo Berluskonija", prisjetio se Savićević.

On je u toj prvoj sezoni rijetko bio starter, važilo je pravilo o tri stranca, Savićević se često svađao preko Bobana sa Kapelom. Naime, koristio je Hrvata kako bi prenio nezadovoljstvo, često u vidu psovki što ne igra.

"Nijesam naučio jezik prve sezone", prisjetio se "Genije".

Njega je Adrijano Galjani najavio kao najtalentovanijeg igrača Evrope na promociji u ljeto 1992. ali te prve sezone je Savićević dao svega četiri gola, ali igrao tek deset mečeva.

On je zablistao u martu protiv Fiorentine kada je riješio pobjednika sa dva gola u nastavku. Milan je odbranio titulu, ali Savićević nije bio ni u konkurenciji za izgubljeno finale Lige šampiona 1993. protiv Marseja.

Malo je nedostajalo da u zimu napusti klub, imao je ponude baš iz Marseja i Atletiko Madrida, ali je ostao. Onda je na ljeto bio otpisan, ali je Berluskoni insistirao da ostane.

Poslije je sve bila istorija, tri titule, Liga šampiona. I tokom sezone 93-94, svađao se sa trenerom, nije igrao u važnim mečevima, ali je u Atini ipak sve naplatio.

I naredne dvije godine obilježile su povrede, velike partije u važnim mečevima, ali i slabije protiv manjih rivala, što mu je Kapelo zamjerao.

Svejedno, Savićević je u tada daleko najjačoj ligi na svijetu bio čovjek koji je pravio razliku. Ostala su sjećanja, a danas italijanski mediji kažu da takva pojačanja Milan više ne može da dovede i da takvi igrači zaobilaze "San Siro".

Srećan rođendan, Genije!

Sportske.net

Portal Analitika