Zanimljivosti

ISTRAŽIVANJE: Svaki peti direktor je psihopata

Petina direktora ima osobine psihopate, pokazala je nova studija istraživača sa Univerziteta Bond u Australiji i kalifornijskog Univerziteta San Dijego u Sjedinjenim Američkim Državama. Karakteriziraju ih nedostatak empatije i kajanja, te "otrovni učinak" na zaposlene oko njih.
ISTRAŽIVANJE: Svaki peti direktor je psihopata
Portal AnalitikaIzvor

Forenzički psiholog Natan Bruks otkrio je da se psihopate kriju obično na rukovodećim pozicijama. 

Termin “uspješan psihopata” opisuje osobe koje odlikuju neiskrenost, nedostatak empatije ili kajanja, egocentrizam, ali i šarm. 

Bruks kaže da su takve osobe naprosto “procvjetale” na početku svjetske finansijske krize, kada su i počela istraživanja na ovu temu. 

- Psihopate djeluju vrlo normalno. Većina nije nasilna, ali voli rizike, upadaju u nevolje i krše zakone. Ima ih u politici, biznisu, visokorizičnim sportovima. Psihopate uspijevaju da ostvare kratkoročni uspjeh, zahvaljujući svom šarmu, ali ne i dugoročni - kazali su stručnjaci na Kongresu.

Psihopate možete da prepoznate po sljedećim osobinama: 

- Na prvi pogled su šarmantni i samouvereni. 

- Ne gaje empatiju, niti osjećaju krivicu. Nikad se ne vezuju za druge ljude. 

- Teško kontrolišu impulse, lažu i varaju. 

- Moguće je da će vam se kolege koje su psihopate na prvu loptu mnogo više svidjeti od ostalih, jer djeluju zabavno i opušteno. Međutim, već poslije nekog vremena otkrivaju pravo lice. 

Ljudi obično misle da je Hitler bio psihopata, no ne uklapa se u tu odrednicu, jer je bio “paranoičan i čudan”, dok je većina psihopata razdragana i fleksibilna na prvi pogled. 

Kako je rečeno, smatraju da psihopatama nema lijeka. 

- Veća je šansa da se pronađu načini da ih držimo podalje od problema. Možda ćemo razviti metode kojima će kontrolirati svoj bijes ili uzbuđenje, ali ništa više od toga - kažu stručnjaci.

 

avaz.ba

Portal Analitika