Region

Uzbuna na granici: Pokušala da unese radioaktivni paket u Crnu Goru

Sumnja se da je Poljska državljanka namjeravala preko hrvatske granice da prenese staklenu kutijicu i tri platnene vrećice ispunjene radijumom.
Uzbuna na granici: Pokušala da unese radioaktivni paket u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Jutarnji list prenosi da su uređaji za detekciju radijacije izmjerili visoku koncentraciju zračenja, što je uzrokovalo pravu dramu na tom graničnom prelazu.

Izvor zračenja bio je automobil ruskih registarskih oznaka koji se kretao iz Hrvatske u Crnu Goru. Čim je automobil stigao na granični prelaz, aktivirali su se portalni monitori za detekciju jonizujućeg zračenja koji su pokazivali vrlo visoko zračenje, što je policijskim službenicima bio znak za brzu akciju.

Automobil je vozila V. B. (1971.), državljanka Poljske rođena na Krimu.

Automobil i vozač su izolovani i pozvani su službenici hrvatskog Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost koji u takvoj situaciji osigurava stručnu pomoć i saradnju u poslovima suzbijanja nedopuštenog prometa nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala.

Nekoliko sati nakon poziva stigli su na granični prelaz i odjeveni u zaštitna odijela zajedno s carinicima pregledali automobil.

Pretragom je u automobilu pronađena staklena kutija veličine tegle koja je bila izvor zračenja.

Bila je zamotana u tri, četiri platnene vrećice, a sve zajedno bilo je položeno u olovnu kutiju. U tegli su pronađene ampule i utvrđenoda je u njima radioaktivni radijum-226.

Radijum-226 nekada se koristio u bolnicima za terapiju malignih oboljenja, a prestao se koristiti 1996. godine. Poljakinja (45) je uhapšena u ponedjeljak na graničnom prelazu Karasovići zbog osnovane sumnje da je počinila krivično delo rukovanja opasnim materijama, prenijela je Hina, pozivajući se na saopštenje državnog tužilaštva.

 

Portal Analitika