NATO

Šta kaže američki senat o crnogorskom članstvu u NATO?

U spoljnopolitičkom odboru američkog Senata sinoć je održan pretres o proširenju NATO-a i prijemu Crne Gore u Alijansu, gdje je saopšteno da su u Crnoj Gori prepoznati demokratski principi koji je preporučuju za prijem u ovu organizaciju, prenose Dnevne novine.
Šta kaže američki senat o crnogorskom članstvu u NATO?
Portal AnalitikaIzvor

Na pretresu su svjedočili zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji i zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu Majkl Karpenter, koji su kazali da će dati doprinos kako bi Senat usvojio Protokol o ulasku Crne Gore u NATO.

Ron Džonson, koji je predsjedavao Odborom, kazao je da je NATO odlučio da pozove Crnu Goru da im se pridruži nakon "osam godina dugih reformi i borbe protiv kriminala i korupcije", tokom kojih je Crna Gora posvećeno radila na usvajanju NATO vrijednosti. On je istakao i da je Rusija pokušala da zaustavi prijem Crne Gore u NATO, ali da joj to nije pošlo za rukom.

Brajan Hojt Ji kazao je da je "nesumnjivo da je Crnoj Gori mjesto u Alijansi'" i da je naša zemlja napravila ozbiljne korake tokom godina pregovora sa NATO, koji su je doveli pred vrata Alijanse.

"Pristupanje Crne Gore Alijansi, imaće ne samo pozitivan uticaj na državu, već i na ostale balkanske zemlje, kao i na NATO, kojem će Crna Gora prisustvom značajno doprinijeti. Privrženošću, ali i zalaganjima za ono što NATO radi, Crna Gora će značajno poboljšati buduće NATO operacije", kazao je Hojt Ji.

On je istakao i da je naša zemlja napravila "ozbiljne korake u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", napominjući da je formiranje Specijalnog tužilaštva u tom procesu bilo posebno važno.

"Crna Gora daje doprinos NATO-u i time što učestvuje u svim važnim misijama Alijanse kao što su misije u Avganistanu, Somaliji, na Kipru. Nakon što Senat ratifikuje Protokol, Crna Gora će i zvanično biti ravnopravan član Alijanse i njen partner u svim važnim zadacima", rekao je Hojt Ji.

Majkl Karpenter je na sinoćnjem zasijedanju Odbora naglasio da je NATO u Crnoj Gori prepoznao sve one demokratske principe koji su potrebni za pristupanje.

"Za 10 godina nezavisnosti Crna Gora je stabilna multietnička zemlja koja je napravila ozbiljne reforme u bezbjednosnom sektoru, kao i u oblasti vladavine prava i izgradnji institucija. Crna Gora danas ima stabilnu voj sku, transformisanu po NATO standardima", istakao je američki senator.

Crna Gora se, napominje on, pokazala kao dobar susjed i Srbiji i Kosovu, ali i kroz vojnu saradnju sa Albanijom da i drugi treba da slijede njen primjer. On se, takođe, osvrnuo i na pokušaje Rusije da utiče na crnogorsko opredjeljenje ka NATO.

"Nije tajna da se Rusija otvoreno protivila članstvu Crne Gore u NATO i da je preuzimala aktivne mjere kako bi opozicija zaustavila ovaj proces. Uprkos tome, Crna Gora je pokazala da njen put u NATO nije spoljno politička prijetnja za Rusiju", rekao je on.

Podsjetio je i da je Crna Gora 2013. godine odbila da ustupi luku Rusiji, ali se i pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

Niko nema pravo da se miješa

"Crnogorsko članstvo u NATO biće snažan odgovor na pokušaje Rusije da utiče na ove procese. Pokazali su da nema trećih zemalja koje imaju pravo da se miješaju u NATO odluke, već da zemlje biraju same svoju sudbinu", istakao je Karpenter. Crna Gora je, ocjenjuje on, kroz sve reforme koje je sprovela pokazala da je spremna za NATO. Zbog toga će, kaže, preporučiti Senatu da što prije ratifikuje sporazum kako bi Crna Gora mogla da stane rame uz rame sa svih ostalih 28 članica.

dnevne novine

Portal Analitika