Politika

Kacin: Ratifikacija u Turskoj značajna poruka za Crnu Goru i za NATO

Slovenački ambasador pri NATO Jelko Kacin izjavio je za Pobjedu da je ratifikacija Pristupnog protokola u Turskoj značajna poruka ne samo za Crnu Goru, nego istovremeno i za NATO. „Ratifikacijski proces mora biti u cjelosti završen da bi Crna Gora mogla postati punopravna članica NATO-a. U tom smislu je ratifikacija u Turskoj još jedan korak ka završetku ratifikacije. Svaka članica NATO ima svoj i samo jedan glas. U tom smislu je korak Turske značajna poruka ne samo za Crnu Goru, nego istovremeno i za NATO”, ocijenio je Kacin. Podsjećamo da se ratifikacija u Ankari dogodila nepuna dva mjeseca nakon pokušaja puča u Turskoj, što je dovelo do zaoštravanja odnosa sa SAD i NATO.
Kacin: Ratifikacija u Turskoj značajna poruka za Crnu Goru i za NATO
Portal AnalitikaIzvor

Kacin ističe da „Turska ostaje odlučna i velika članica sa velikim doprinosom u borbi za stabilnost i u rješavanju pitanja izbjeglica i migranata“, pri čemu dodaje da je ta država „značajna karika u borbi protiv terorizma i odlučna zagovornica širenja NATO na područje Balkana“.

 “Turska je odgovorna članica NATO, svjesna svoje uloge i težine u regiji i mnogo šire“, ocjenjuje slovenački ambasador. Odgovarajući na pitanje da li ratifikacija u Turskoj može uticati na Rusiju da prihvati odluku Crne Gore da pristupi NATO-u, imajući u vidu i otopljavanje odnosa Ankare i Moskve, Kacin kaže da se Ruska Federacija ne prilagođava u vanjskopolitičkoj strategiji.

“Bilateralno otopljenje između Turske i Ruske Federacije po meni nema (još) elemenata mijenjanja odnosa Ruske Federacije prema članstvu Crne Gore u NATO. Ruska Federacija ima svoje vlastite prioritete u vanjskopolitičkoj strategiji koja se ne prilagođava, a još manje podvrgava pogledima Turske“,  smatra Kacin.

Slovenački ambasador pri NATO ističe da proces ratifikacije ide svojim tokom. 

“Nema nikoga, koji bi kolebao ili bez potrebe odugovlačio sa odlukom”,  zaključuje  Kacin.

pobjeda

Portal Analitika