Politika

SAD: Senatori podržali članstvo CG u NATO

U Spoljnopolitičkom odboru američkog Senata održan je pretres o pristupanju Crne Gore NATO-u, na kojem su svjedočili zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Braja Ji i zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu Majkl Karpenter. Uz snažnu podršku članstvu Crne Gore Alijansi, Ji je istakao da će to približiti Balkan američkom strateškom cilju - Evrope, cjelovite, slobodne i u miru.
SAD: Senatori podržali članstvo CG u NATO
Portal AnalitikaIzvor

"Crna Gora je jasno stavila do znanja da je njen evroatlantski put nepokolebljiv", poručio je američki zvaničnik uz ocjenu da je Crna Gora preduzela značajne korake u jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i kriminala, te implementaciji reformi u odbrambenom, obavještajnom i bezbjednosnom sektoru. 

Crna Gora je, kako je naveo zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu, transformisala svoju vojsku da bi bila kompatibilna sa NATO-m, sprovela neophodne reforme i pokazala solidarnost sa saveznicima učešćem u brojnim misijama. Crna Gora je pokazala da dijeli i da će dalje unaprjeđivati demokratske principe i da će  značajno doprinijeti bezbjednosti evro-atlantskog područja. 

Članstvo Crne Gore u NATO-u podržali su i senatori uz obje stranke, uz ocjenu da NATO mora da pokaže da ni jedna treća strana nema pravo veta na pitanje proširenja.

Glas Amerike, rtcg.me

Portal Analitika