Društvo

Radulović ostaje načelnik CB Bar zbog kontinuiteta aktivnosti

Službenici Uprave policije MUP-a – Centra bezbjednosti Bar i drugih operativnih struktura, u koordinaciji i po nalogu nadležnog tužilaštva, intenzivno rade na rasvjetljavanju ubistva S.P. (58) iz Bara, koje je u naselju Šušanj u Baru izvršeno tokom prethodne noći oko ponoći, kada je oštećeni S.P. lišen života hicima iz vatrenog oružja.
Radulović ostaje načelnik CB Bar zbog kontinuiteta aktivnosti
Portal AnalitikaIzvor

Policijski službenici Uprave policije, takođe u koordinaciji i po nalogu nadležnog tužilaštva, preduzimaju intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju dva ubistva počinjena prethodnih dana – u Kotoru izvršenog na štetu G.B. i M.B. i u Baru izvršenog na štetu Ž.V.

Planske aktivnosti koje se u tom smislu sprovode dovele su do određenih pomaka i pravaca djelovanja o kojima u ovom momentu, u interesu aktivnosti koje se sprovode, ne možemo govoriti.

Intenzivni rad na rasvjetljavanju ovakvih – najtežih krivičnih djela odnosno ubistava se podrazumijeva i on zahtijeva čitav niz policijsko – tužilačkih aktivnosti koje je neophodno sprovesti kako bi se obezbijedili kvalitetni dokazi, a za sve navedeno je potrebno izvjesno vrijeme.

Ubistva se na žalost ni kod nas ni u bilo kojoj drugoj državi u najvećem broju slučajeva ne mogu spriječiti, ali je na nadležnim organima da preduzmu sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi rasvijetlili ova krivična djela, što policija u koordinaciji i po nalogu nadležnog tužilaštva, shodno zakonskim ovlašćenjima i u dijelu svojih nadležnosti, i radi i to od momenta saznanja za izvršenje ovih krivičnih djela.

Sprovođenje tih aktivnosti zahtijeva određeni vremenski period da bi bile kvalitetno izvedene i dovele do rasvjetljavanja ubistava, što potvrđuju i slučajevi rasvjetljavanja ubistava i nakon proteka jedne, par i i više godina. Tako je u ovoj, 2016. godini, podsjećamo, policija rasvijetlila ubistvo počinjeno prije osam godina (2008. godine), dok su tokom 2015. godine rasvijetljena tri ubistva počinjena godinu ranije odnosno 2014. godine, 2011. godine i 2003. godine (tijelo oštećenog pronađeno 2009. godine).

Tačno je da je načelnik Centra bezbjednosti Bar Miloš Radulović, koji je i sâm u prethodnom periodu bio meta napada kriminogenih lica u događaju koji je policija potom rasvijetlila, kao čin moralne i profesionalne odgovornosti ponudio direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću da bude razriješen sa mjesta načelnika ovog CB-a. Nakon konsultacija sa rukovodstvom Uprave policije, iako cijeneći gest načelnika Radulovića, direktor je odlučio da Radulović nastavi da obavlja poslove načelnika CB Bar do momenta kada će biti moguće da bude sagledana potreba za njegovim angažovanjem na druge poslove i zadatke u Upravi policije. Direktor je ovo, naime, odlučio između ostalog zbog kontinuiteta aktivnosti u predmetima ubistava koje su dovele do određenih pravaca djelovanja u rasvjetljavanju a koje je neophodno nastaviti.

Rasvjetljavanje ubistava po nepoznatom počiniocu ostaje prioritet u radu operativnih policijskih struktura. Od 15 ubistava počinjenih od početka ove godine policija je do ovog momenta rasvijetlila devet (60%), dok se na rasvjetljavanju šest intenzivno radi, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom i partnerskim službama u zemlji i inostranstvu. Procenat riješenosti ubistava u prethodne tri godine, po godinama, u ovom momentu iznosi od 76,5 do 84,2 % (2013 – 77,7%, 2014 – 84,2% i 2015. godine 76,5%).

Portal Analitika