Društvo

GA: Više od polovine tekstova o partijama jednostrano

U cilju objektivnijeg informisanja glasača, te njihovoj aktivnijoj političkoj participaciji NF Građanska alijansa je predstavila Treći izvještaj koji je namijenjen prvenstveno građanima i građankama Crne Gore koji imaju pravo glasa.
GA: Više od polovine tekstova o partijama jednostrano
Portal AnalitikaIzvor

Monitoring TV i štampanih medija predstavlja kvantitativno kvalitativnu analizu sadržaja to jeste prikupljanje tekstova iz četiri dnevne novine i priloga iz udarnih informativnih emisija pet televizijskih stanica sa nacionalnom pokrivenošću, te njihovo analiziranje na osnovu unaprijed zadate matrice.

Analiza je sprovedena u periodu od 3. do 12. septembra (uključujući i 12.) i obuhvatila je priloge centralnih informativnih emisija na pet glavnih televizija u Crnoj Gori (RTCG, Vijesti, Prva, Atlas i Pink M), kao i tekstove objavljene u: Pobjedi, Vijestima, Danu i Dnevnim novinama. Analiza je obuhvatila tekstove i priloge u kojima se pominju sljedeće partije: DPS, SDP, SNP, DF, Pozitivna, Socijaldemokrate, URA, Demokrate, Demos, Liberalna partija, Otpor beznađu, HGI, Bošnjačka partija, Forca, Albanska alternativa i ostale (gdje se ubrajaju manje partije, posebno na lokalnom nivou, kao i vanparlamentarne stranke).

Štampani mediji: Primijećeno je da kako se izbori približavaju broj tekstova koji se objavljuje u dnevnoj štampi se povećava, pa je u prethodnih deset dana objavljeno ukupno 518 tekstova. Kao i ranije, najviše tekstova imala je dnevna novina Dan (208) ili čak 40% ukupnog broja. U Pobjedi je objavljeno 107, u Dnevnim novinama 105, a u Vijestima 98 tekstova.

I u trećem izvještaju se zadržao trend da se tekstovi, većinom, objavljuju u prvom dijelu novine i da, u prosjeku, petina ovih tekstova ima svoju najavu i na naslovnoj strani. Novinski članci koji su se bavili političkim partijama po strukturi su najvećim dijelom bili izvještaji (28%) i članci (22%). Značajan broj tekstova bio je u formi kratkih vijesti (16%), obimnijih tekstova (15%) i saopštenja i reagovanja (13,5%).

Kao i u prethodnim izvještajima, više od polovine tekstova je bilo jednostrano. U odnosu na broj objavljenih tekstova u pojedinačnom dnevnom listu najviše jednostranih tekstova objavile su Vijesti (56,1%), Dnevne novine (55,2%) i Dan (52,4%), dok je Pobjeda imala ispod polovine tekstova koji su jednostrani (44,9%).

Najviše puta u dnevnoj štampi pomenuta je Demokratska partija socijalista (DPS) i to u 226 tekstova, dok se po broju pominjanja u posmatranom periodu, na drugom mjestu nalazi Demokratski front (94 pominjanja). Slijede URA (78), SDP (75) i SNP (73).

Elektronski mediji: U toku prethodnih 10 dana emitovano je 187 priloga u centralnim informativnim emisijama pet analiziranih televizija u kojima je pominjana neka od  navedenih partija. Najviše emitovanih priloga imala je TV Vijesti – 44, a nju slijede RTCG (39), TV Prva (38), Pink TV (35) i Atlas TV sa 31 prilogom. 

Ovaj tip vijesti bio je u trećini slučajeva (33%) najavljen u uvodnim špicama centralnih informativnih emisija, a te vijesti su se, u nešto manje od 70% slučajeva, emitovale u prvom bloku. U strukturi priloga dominiraju izvještaji (76%) i kratke vijesti (19%). U prilozima centralnih informativnih emisija analiziranih televizija učestvovao je uglavnom po jedan sagovornik iz neke od partija (65%).

Kada je u pitanju prisutnost političkih partija, ubjedljivo najviše pojavljivanja na televizijama u analiziranom periodu imala je Demokratska partija socijalista (71). Sa druge strane, DF je imao 35 pojavljivanja, SNP 25, dok su SDP, URA i Demokrate imale po 20 pojavljivanja. I nakon trećeg desetodnevnog izvještaja, nameće se zaključak da je ustaljena praksa da mjesta u informativnim emisijama ima samo za veće političke partije.

RTCG je najviše puta u svom „Dnevniku 2“ emitovala priloge u kojima se pominje DPS i DF. Vijesti su najviše puta u „Vijestima u pola 7“ pomenule DPS i DF. U „Vijestima Prve“ u najviše priloga je pominjan DPS, dok su znatno manje pominjanja imale URA i SNP, koje dijele drugo mjesto. Atlas televizija je, takođe, najviše puta u prilozima pominjala DPS, dok su DF, Demokrate i Demos imale po četiri pojavljivanja na toj televiziji. Televizija Pink M dala je u emisiji „Infomonte“ najviše prostora DPS-u koji, sa značajnim zaostatkom, slijede SD, SNP i DF. 

Više od trećine (34%) priloga emitovanih u prethodnih 10 dana u centralnim informativnim emisijama bilo je jednostrano. Analiza je pokazala da je u tome, baš kao i u prethodnom izvještaju, lider televizija Pink M sa 26 takva priloga. Najmanje jednostranih priloga imala je Atlas televizija. Jednostranost je najčešća bila u izvještajima i kratkim vijestima. 

Građanska alijansa je prethodnih dana dobila niz prijava o korištenju djece u političkoj kampanji te njihovom eksplicitnom pojavljivanju u promotivnim spotovima, partijskim predizbornim skupovima i ostalim aktivnostima. Apelujemo na sve političke partije da ne koriste djecu u političke svrhe, jer takvo postupanje može direktno uticati na njegov društveni i ukupni razvoj, a posebno ih pozivamo da postupaju u skladu sa Konvencijom UN o pravima djeteta.

Portal Analitika