Abiznis

Addiko nema nikakvu šansu da dobije međunarodnu abitražu o “švajcarcima”

Crnogorski poslanici Zoran Jelić (DPS) i Nebojša Medojević (DF) nijesu zabrinuti zbog najave Addiko banke da će pokrenuti međunarodnu arbitražu protiv države crne Gore ukoliko usvojene izmjene i dopune zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure stupe na snagu, pišu Dnevne novine.
Addiko nema nikakvu šansu da dobije međunarodnu abitražu o “švajcarcima”
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o dva amandmana DPS-a na koja su se Austrijanci požalili predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, a koji su postali sastavni dio zakona koji je usvojen 5. septembra. Njima je predviđeno da se ne naplaćuje zatezna kamata, kao i da se vrati preplaćeni novac svim korisnicima kredita u CHF, uključujući i one koji su već otplatili dugovanja. Upravo je amandman kojim se traži vraćanje pretplaćenog novca, a koji će se sprovesti u djelo retroaktivnom konverzijom kredita iz CHF u eure, izazvao najveću zabrinutost austrijske banke jer bi on za njih značio gubitak više desetina miliona eura.

"Ovakva reakcija Addiko banke je očekivana jer smo ih donošenjem ovog zakona uskratili za značajna finansijska sredstva koja su, po mom mišljenju, neosnovano uzimali građanima na osnovu štetnog kreditnog proizvoda plasiranog na crnogorsko tržište", kazao je u izjavi za DN poslanik DPS i jedan od predlagača amandmana Zoran Jelić.

On ističe da nije tačna konstatacija da usvojene izmjene i dopune povređuju vlasnička prava banke i krše međudržavni sporazum, ali dodaje i da austrijski investitor ima pravo da se žali.

"Svi poslanici, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, su učinili dobro djelo donošenjem zakona koji je u korist građana, naročito onih koji su uzeli ove kredite za rješavanje elementarnih životnih pitanja", naveo je Jelić, ukazujući da je usvojeni zakon u skladu sa propisima koji važe u državi, a tiču se bankarskog sektora.

Sa Jelićem je saglasan i poslanik DF Nebojša Medojević, koji je bio inicijator usvajanja ovog zakonskog rješenja. Podsjećajući da je u toku istraga koju je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo protiv Addiko banke, Medojević ističe da je najnoviji postupak austrijske kompanije "samo još jedno lobiranje".

"Ovo je pokušaj "lova u mutnom". Riječ je o kriminalnoj organizaciji koja u slučaju međunarodne arbitraže neće imati nikakvu šansu. Apelujem na tužioca da prati postupanje predstavnika Centralne banke i sudija Ustavnog suda u ovom slučaju, koji će, ukoliko presude u korist Addiko banke morati da vode računa o svojoj odgovornosti", poručio je Medojević.

Žalba i na zakon iz 2015. godine

Iz Addiko banke poručili su da će uložiti žalbu i na osnovni tekst Zakona o konverziji, koji su poslanici usvojili u junu prošle godine. Ovo rješenje je, kako tvrde u ovoj finansijskoj instituciji, već izazvalo štetu njihovom crnogorskom ogranku u iznosu većem od 10 miliona eura. "Već više od decenije smo partner našim klijentima u Crnoj Gori i lokalnoj ekonomiji i namjeravamo da to nastavimo biti i u budućnosti. Međutim, kao svakom stranom investitoru, pravna sigurnost je jedan od ključnih preduslova za buduće investicije i, zbog toga, tražimo od Vlade Crne Gore da se suzdrži od usvajanja najnovijih amandmana i nametanja retroaktivnih i pravno upitnih zakonskih odredbi, koje bi štetile investicionoj klimi u Crnoj Gori", zaključio je predsjednik Uprave Addiko banke Ulrih Kising.

Ukoliko amandmani stupe na snagu u formi zakona, Addiko banka će, uz podršku vlasnika Evropske banke za obnovu i razvoj i Advent International, biti primorana da upotrijebiti sva pravna sredstva, uključujući proces međunarodne arbitraže, i zatražiti punu odštetu, ističe se u dopisu banke.

Dnevne novine

Portal Analitika