Svijet

Evropa zaslužuje pravu dijagnozu

Ove nedjelje sve oči usmjerene su u Bratislavu, gdje će se čelnici 27 zemalja-članica EU sastati kako bi razgovarali o tome što učiniti s evropskim projektom, navodi ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak u autorskom članku uoči Samita EU koji će se održati 16. septembra u Bratislavi.
Evropa zaslužuje pravu dijagnozu
Portal AnalitikaIzvor

U autorskom članku koji je prenela ambasada Slovačke u BiH, Lajčak je naveo da se "Evropska unija suočava se s brojnim krizama".

"Efektivan odgovor na njih ne leži u podlijeganju pesimizmu, tolerisanju ili čak povećanju fragmentacije i prihvatanju defetizma. Niti se može naći u negiranju problema i odlaganju rješenja. Evropa zaslužuje pravu dijagnozu", smatra Lajčak, prenijela je Fena.

Istovremeno, očekuje i uvjeren je "da će predstojeći neformalni samit u Bratislavi započeti proces identifikacije onoga što je pošlo po zlu u EU i definisanja onog kakvu EU želimo da imamo i gradimo nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju".

"Takođe će baciti svjetlo na putu naprijed i istaknuti pravac kojim želimo da idemo. Stvari koje želimo da poboljšamo. Reforme koje želimo da sprovedemo. Nadam se da će samit započeti proces novog oživljavanja Evrope - inače ćemo se morati boriti za opstanak EU", ističe Lajčak, navodeći da kao promoter pozitivne evropske agende, slovačko Predsjedništvo EU želi da u fokusu samita budu prije svega pitanja i projekti koji građane EU ujedinjuju, a ne razdvajaju.

rtcg.me

Portal Analitika