Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Ne možemo povećati plate i penzije ako ne koristimo resurse

Ključni izazov crnogorske politike je racionalno i održivo korišćenje resrusa, saopštio je predsjednik Vlade Milo Đukanović u okviru tradicionalnog Miločerskog foruma.
ĐUKANOVIĆ: Ne možemo povećati plate i penzije ako ne koristimo resurse
Portal AnalitikaIzvor

On je poručio da je vrijeme za hrabri iskorak koji će povratiti dostojanstvo profesije prosvjetnog i naučnog radnika. Odgovarajući na pitanje da li će sljedeće godine govoriti o Crnoj Gori kao novoj članici NATO-a, Đukanović je najavio da već narednih dana očekuje vrlo povoljnije vijesti iz najznačajnijih međunarodnih centara.

- Korišćenje resursa, ali racinalno i održivo je ključni izazov crnogorske državne politike... Za sve što bi danas napravili u Monte Karlu prvo mora nasuti more, da biste dobili površinu na kojoj možete nešto da izgradite. Tako je i sa drugim destinacijama. Crna Gora ima, bez obzira na neracionalnu upotrebu prostora, vrlo očuvan prostor za razvoj kao resurs - kazao je Đukanović.

No, on ističe da, kao što nije opravdano čuvati samo resurse i ništa ne raditi, nije opravdano ni bezglavo ući u rabljenje svih resursa. Pitanje je samo imamo li znanja i odvažnosti za njihovo korišćenje.

- Čuvajući resurse, čuvamo platu od 500 eura, čuvamo penziju od 270 eura, BDP po glavi stanovnika od 6.000 eura u sitauciji kad je on u Evropi 28.500. Ili nam je dat mandat da povećavamo sve to? Ne možemo ga povećati ako ne koristimo resurse - poručio je premijer.

Razvoja nema bez obrazovanja, te Đukanović naglašava kako je neophodno „povratiti onaj ugled koji je učitelj, nastavnik, profesor, nekada imao u crnogorskom društvu“.

- Mislim da je vrijeme za hrabriji iskorak, da svi u Crnoj Gori spoznamo da ne može biti napretka i unaprjeđenja ekonomske baze koja nam jedina može biti realni osnov za napredak životnog standarda svakog od nas, ako ne damo kvalitetniji impuls kroz znanje.

Prošlogodišnji Miločerski razvojni forum završen je u znaku najave da će Crna Gora dobiti pozivnicu za članstvo u NATO. Mnogi su tu vijest tada dočekali sa nevjernicom, baš kao što, podsjeća Đukanović, 1993. nijesu vjerovali da će Crna Gora moći da se samoizdržava, ni da ćemo sačuvati mir, obnoviti nezavisnost.

- I ne samo da je Crna Gora dobila poziv za NATO, već se sve više širi krug zemalja koje su ratifikovale pristupni sporazum... Očekujem vrlo povoljne vijesti već sljedećih dana iz najznačajnijih međunarodnih centara. Mislim da će to pospješiti proces i stoga - ko god bio premijer iduće godine, predstavljaće se u svojstvu premjera punopravne članice NATO-a - najavio je Đukanović.

Izvor i foto: RTCG.me

Portal Analitika