Kultura

BESAC FEST: Ove subote razgovor o izdavaštvu, film, koncert i muzička radionica

Prvi Besac Fest nastavlja se ove subote na Virparazru razgovorima o izdavaštvu u regionu, projekcijom filma, džez koncertom, te radionicom za studente Muzičke akademije sa Cetinja.
BESAC FEST: Ove subote razgovor o izdavaštvu, film, koncert i muzička radionica
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika iz organizacije fesetivala, „Kako izgleda nezavisno izdavaštvo u regionu danas?“ naziv je razgovora koji će od 19 časova voditi književni kritičar i urednik Partizanske knjige, Vladimir Arsenić. Tom prilikom biće predstavljene dvije mlade izdavačke kuće i njihovi autori: pomenuta Partizanska knjiga iz Kikinde, koja pod sloganom „Vjerovati, čitati, boriti se“ objavljue, pored ostalih, djela Denisa Čokića i Nemanje Jovanovića, dok će iz Crne Gore biti prezentovana Žuta kornjača sa autorima Ilijom Đurovićem i Branom Mandićem.

Film „Dvije povratne Titograd - Podgorica“, scenariste i reditelja Aleksandra Radovića biće prikazan od 20 i 30 časova.

- Promjena naziva glavnog grada Crne Gore dovela je do pada Berlinskog zida i stravičnih promjena u Evropi, ili s pak desilo suprotno... to više niko u Crnoj Gori pouzdano ne može reći, niti koga boli uvo, ali jedna ljubav ostaje trajno zazidana u srcima dvoje divnih mladih Titograđana koji hrabro zakoračiše na neizvjesno tle tranzicione Podgorice i ispisaše još jednu sagu o vječnoj ljubavi. „Dvije povratne Titograd-Podgorica“ je komedija koja će vas dovesti do suza radosnica (i nazad) preko Bioča, jer vidjećete: on je volio nju, ona ne samo njega - navodi se u najavi ovog filma.

Za 22 časa najavljen je nastup jednog od najznačajnijih crnogorskih sastava - Piva Jazz Banda.

- Istog dana počinje i muzička radionica koju vodi jedan od najboljih ruskih kompozitora koji živi i stvara u Berlinu, Boris Filanovski (Boris Filanovsky). On je za studente Muzičke akademije sa Cetinja napisao kompoziciju po narudžbi Festivala savremene umjetnosti TransArt u Bolcanu. U ambijentu Besca, na njoj će raditi sedmočlani ansambl okupljen za ovu priliku pod imenom GusLiars. Oni će u ovom autentičnom ambijentu raditi na pedesetominutnoj kompoziciji „Group Portrait with Massacre - Song of Western Slavs“, koju će mladi umjetnici izvesti na guslama, a čija je premijera zakazana za 25. septembar na festivalu TransArt u Bolcanu u Italiji - rečeno je Portalu Analitika.

Podsjećamo, multimedijalni Besac Fest počeo je 2. septembra, a njegov program trajaće do 1. oktobra na Virpazaru i prostoru tvrđave Besac.

Fest se finansira iz programa Ministarstva održivog razvoja i turizma koji podržava manifestacije koje afirmišu kulturna dobra. Program čine književni, muzički, filmski i arhitektonski segemnt, te koncerti, radionice i tribine čiju produkciju potpisuju autor i organizator Stefan Bošković, podgorička Turistička agencija „Guliver“ i izvršni producent Slobodan Radović. Glavnu podršku dalo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a ostali pokrovitelji i prijatelji festivala su Ministarstvo kulture, Kulturni centar Bar, Opština Bar, Udruženje Krokodil i Boka Art Film Festival.

K.J.

Portal Analitika