Politika

Pajović: Demokratija je kad poštuješ druge ljude i zakone svoje zemlje

Predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović danas je na svečanosti u vili „Gorica“ uručio predstavnicima 54 crnogorske osnovne škole iz 17 opština ukupno 2.593 sertifikata o pohađanju edukativnog programa Demokratske radionice crnogorskog parlamenta.
Pajović: Demokratija je kad poštuješ druge ljude i zakone svoje zemlje
Portal AnalitikaIzvor

Demokratske radionice „Barbara Pramer“ su edukativni program Skupštine Crne Gore koji ima za cilj da podstakne interesovanje kod mladih za politiku i demokratske procese i omogući im, kroz radionice na temu Demokratija i parlament, upoznavanje sa radom poslanika i parlamenta kao institucije. Uz to, kroz radionice na temu Evropska unija, učenici imaju priliku da se upoznaju sa nastankom, institucijama i pravima građana u Evropskoj uniji. Radionice na temu Ljudska prava omogućavaju da se upoznaju sa razvojem ljudskih prava kroz istoriju, sa fokusom na dječija prava, kao i bitnim pitanjima poput tolerancije, nediskriminacije, interkulturalnosti i drugim pitanjima iz ove oblasti.

Govoreći polaznicima Demokratskih radionica o značaju demokratije kao jednom posebnom znanju koje mora da se razvija i uči, predsjednik Skupštine Crne Gore rekao je da ona podrazumijeva pojmove kao što su građansko društvo, tolerancija, političko zajedništvo, profesionalizam i odgovornost, jake institucije i vladavina prava.

„Naučili ste na radionicama, uvjeren sam, da demokratija podrazumijeva profesionalizam i odgovornost. Demokratske zemlje su ekonomski razvijene zemlje, a ekonomski ne možete biti razvijeni ako ljudi ne znaju svoj posao koji treba da obavljaju na dobrobit svih. Demokratija može biti razvijena samo ako imamo jake institucije i vladavinu prava. Ovo potonje, vladavina prava, riječ je koju ste često slušali, i to je nešto što ćete Vi jednako morati da ojačate. Ta riječ, naizgled složena, znači da svi moraju poštovati zakone svoje zemlje, ali i da zakon mora jednako da važi za sve“ pojasnio je Pajović.

Projekat Demokratskih radionica prvi put je pokrenut u austrijskom Parlamentu a na inicijativu preminule predśednice Donjeg doma Parlamenta Austrije Barbare Pramer, po kojoj su Demokratske radionice u Crnoj Gori i dobile naziv. Pored Parlamenta Austrije, crnogorski Parlament je jedini u Evropi koji sprovodi program ove vrste. Do sada je program Demokratskih radionica pohađalo gotovo 20 000 osnovaca iz Crne Gore.

Portal Analitika