Tenis

Ovo je Novakova računica za ostanak na vrhu ATP liste

Nakon poraza koji je doživio u finalu US Opena Novak Đoković je izgubio odrđeni broj poena pa se razlika između prvoplasiranog na ATP listi i Endija Mareja smanjila na "samo" 4.555 bodova.
Ovo je Novakova računica za ostanak na vrhu ATP liste
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kada se uzme u obzir da je početkom marta tekuće godine Novak imao blizu 8.000 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca na ATP rang listi, onda možemo da konstatujemo da se razlika značajno smanjila.

Situacija je trenutno takva da Novak Đoković u teoriji može da ostane bez prvog mjesta na ATP rang listi do kraja godine, premda je malo vjerovatno da će se to dogoditi u praksi, iako ga čeka težak posao.

Do završetka takmičarske sezone Novak Đoković brani četiri titule (Peking - ATP 500, Šangaj Masters, Pariz Masters i završni Masters) što preračunato u ATP bodove iznosi 4.000!

Odmah treba napomenuti da će Endi Marej poslije turnira u Pekingu dodatno smanjiti zaostatak za Novakom Đokovićem sve i da ovaj odbrani titulu. Razlog je jednostavan, Britanac prošle godine nije igrao u kineskoj prijestonici, a za očekivati je da se ove godine nađe u završnici turnira i da uveća bodovni saldo.

Kada su Mastersi u Šangaju i Parizu u pitanju, drugoplasirani na ATP listi brani 960 bodova, a Novak Đoković 2.000 što znači da postoji prostor da Endi Marej dodatno smanji zaostatak za Noletom, ali ne i da ga preskoči, ukoliko Novak na pomenutim turnirima dogura barem do polufinala.

Na završnom Mastersu u Londonu raspodjela bodova je nešto drugačija, jer osvajaču trofeja bez izgubljenog meča od početka turnira sljeduje 1.500 bodova kao što je to prošle godine bio slučaj sa Novakom Đokovićem.

Jasno je dakle da će Novak Đoković uprkos svemu što mu se događalo u prethodnom periodu godinu najvjerovatnije završiti na prvom mjestu ATP rang liste i tako prebaciti ukupnu cifru od preko 230 sedmica na čelu muškog teniskog karavana.

Sportske.net; Photo/Ben Curtis

Portal Analitika