Kultura

FIAT: Premijera Brehta i Damir Nikšić pretposljednjeg festivalskog dana

Pretposljednji dan Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2016 obilježiće jedina premijera ovogodišnja festivalska premijera - „Danzen“ Bertolda Brehta u hali fabrike „Radoje Dakić“ od 20 časova.
FIAT: Premijera Brehta i Damir Nikšić pretposljednjeg festivalskog dana
Portal AnalitikaIzvor

Ovu koprodukciju FIAT-a i Crnogorskog narodnog pozorišta režirao je student FDU sa Cetinja Damjan Pejanović, koji je još uradio adaptaciju teksta i dizajn svjetla, a uloge tumače Dejan Ivanić i Marko Todorović. Scenograf je Aleksandar Vukotić, kostimografkinja Lina Leković, muziku je komponovala Vjera Nikolić, video je uradio Gojko Berkuljan, a izvršna producentkinja je Vukosava Tomović. Šef tehnike je Miloš Novaković, za ton je zadužen Vanja Ukšanović, majstor svjetla Mili Malović, rekviziter Vlado Martinović, garderoberka Dragica Filipović, šminkerka Vukica Čabarkapa, suflerka Gorica Šuškavčević, dok su video operateri Goran Brnović i Mladen Nikčević.

- Ovo je predstava o malom čovjeku koji iz malograđanskih karakternih odrednica ne skupi hrabrost da djela već bira neaktivnost time dopuštajući bahaćenje stranih investitora. Mali čovjek je ugrožene egzistencije i prava, ali uprkos tome pristaje da „propadne“. „Danzen“ je svojevrsna kritika mentalitetskih konstanti našeg naroda u užem, te sadašnjeg političkog trenutka u širem smislu – zapisao je mladi reditelj o komadu koji je postavo na scenu.

Program će početi predavanjem u okviru OFFFIAT-a, u Kuslevovoj kući od 18 časova, kada će Velimir Popović govoriti na temu „Objektno orijentisana etika“.

Na istom mjestu od 22 časa gost će biti jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih savremenih konceptualnih umjetnika, satiričara, a od skora i – političara, Damir Nikšić čija je tema „Decentralizacija centra“. Nikšić je studirao na likovnim akademijama u Milanu, Bolonji, te Sarajevu gdje je i diplomirao. Magistrirao je likovnu umjetnost i istoriju umjetnosti na Univerzitetu u Arizoni u SAD, i bio predavač na Sjevernozapadnom univerzitetu u Evanstonu u Ilinoisu. Bio je član grupe Maksumin. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u međunarodnoj selekciji. Živi i radi u Sarajevu.

FIAT će zvanično biti završen u četvrtak, 15. septembra proglašenjem najboljih i dodjelom festivalskih nagrada.

K.J.

 

Portal Analitika