Društvo

Protest radnika KAP-a na Zabjelu: Policija normalizovala saobraćaj

Policija je, pola sata nakon početka blokade kružnog toka na Zabjelu, uspjela da normalizuje saobraćaj, tako što je bivše radnike Kombinata aluminijuma (KAP) sklonila sa ulice na trotoar.
Protest radnika KAP-a na Zabjelu: Policija normalizovala saobraćaj
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja novinar agencije Mina-business, policija je, bez korišćenja sile, uspjela da skloni radnike sa pješačkog prelaza i oni se trenutno nalaze na trotoaru.

Predstavnici radnika poručili su da neće odustati od svojih zahtjeva, ali da su ovog puta pobijedili mladost i sila.

Bivši radnici KAP, koji traže isplatu otpremnina, blokirali su oko 11 sati kružni tok na Zabjelu, ali ih je policija 15 minuta kasnije pozvala da se mirno raziđu, jer će u suprotnom preduzeti sredstva prinude. Policija je najavila i mogućnost privođenja predstavnika penzionera KAP-a, Nikole Rakovića.

Raković je odbio da prekine, kako je kazao, borbu za sopstvena prava i rekao je da će mu biti čast da u to ime bude privreden.

Radnici će na trotoaru pored kružnog toka na Zabjelu ostati do 12 sati, nakon čega će se vratiti na Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, gdje će protest nastaviti do 16 sati.

Oni će u četvrtak blokirati saobraćajnicu na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Nikšiću.

Bivši radnici su prije sedmicu oko pola sata blokirali saobraćaj u oba smjera na Smokovcu, zbog nepoštovanja Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji je Skupština usvojila u julu prošle godine kao lex specialis.

Penzioneri su proteste ispred Skupštine počeli u martu, ali su ih krajem jula privremeno prekinuli zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Bivši radnici su krajem avgusta pokušali nasilno da uđu u Skupštinu, ali ih je policija spriječila u tome, koristeći suzavac u spreju.

Vlada je na sjednici usvojila zaključke u vezi rješavanja pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, koji se odnose na to da se ispoštuju zaključci izvršne vlasti iz aprila ove godine.

Vlada će zaključke uputiti parlamentu i tražiti da se po njima izjasni.

Za isplatu penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona eura.

Izvor: Mina business

Foto: Antena M

Portal Analitika