Abiznis

Grbović: Ubrzo povezivanje staža nikšićkim konfekcionarima

Bivšim radnicima nikšićke Koni konfekcije ubrzo će biti povezan staž za nedostajuće dvije godine, najavio je predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.
Grbović: Ubrzo povezivanje staža nikšićkim konfekcionarima
Portal AnalitikaIzvor

“Poreska uprava (PU) pribaviće neophodnu dokumentaciju za 2011. i 2012. godinu, čime će biti omogućeno da se ispuni zahtjev radnika i poveže radni staž”, rekao je Grbović novinarima u zgradi Opštine.

On se sastao sa čelnicima PU, sa kojima je postignut dogovor za razrješenje situacije bivših radnika.

Bivši radnici Koni konfekcije, u koju je stečaj uveden prije četiri godine, okupili su se u ponedjeljak ispred zgrade Opštine Nikšić zahtijevajući pomoć u rješavanju svog statusa.

Riječ je o oko 40 bivših radnika, kojima još nije povezan staž za 2011. i 2012. godinu, niti su im isplaćene otpremnine po kolektivnom ugovoru, na koje bi, kako su kazali, čekali do prodaje imovine firme, za koju je u toku 18. tender.

Bivši predsjednik Sindikata Koni konfekcije, Milijana Novosel podsjetila je ranije da je Vlada 28. aprila, na inicijativu tadašnjeg ministra rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević, odlučila da se pozajmi novac za isplatu zaostalih zarada radnicima Koni konfekcije i povezivanje staža za četiri godine.

„Sredstva su uplaćena 10. maja, od čega smo dobili devet zaostalih plata i povezan nam je staž za samo dvije godine. Za preostale dvije godine PU traži dodatna dokumenta, za čije pribavljanje nemamo ovlašćenja“, objasnila je Novosel.

Da bi ostvarili svoja prava, radnici su se obraćali na brojne adrese, a u četvrtak su uputili i pisani dopis gradonačelniku Nikšića.

Bivši radnici tvrde da su bili strpljivi, jer im je bilo obećano pokretanje proizvodnje u septembru. Oni su poručili i da samo ono što im po zakonu pripada.

Izvor: Mina business

Portal Analitika