Društvo

Bivši radnici KAP-a blokirali kružni tok na Zabjelu, nastala pometnja u saobraćaju

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji traže isplatu otpremnina, blokirali su kružni tok na Zabjelu.
Bivši radnici KAP-a blokirali kružni tok na Zabjelu, nastala pometnja u saobraćaju
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja novinar agencije Mina-business, radnici su blokirali ulaz u kružni tok koji vodi od podgoričkog naselja Zabjelo prema Baru, što je prouzrokovalo veliku gužvu i pometnju u saobraćaju u tom dijelu Podgorice.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, pozvao je bivše radnike te podgoričke fabrike da mirno protestuju. 

Blokada bi trebalo da traje do 12 sati, nakon čega će se vratiti na Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, gdje će protest nastaviti do 16 sati.

Bivši radnici KAP-a za četvrtak su najavili blokiradu saobraćajnice na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Nikšiću.

Oni su prije sedmicu oko pola sata blokirali saobraćaj u oba smjera na Smokovcu, zbog nepoštovanja Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji je Skupština usvojila u julu prošle godine kao lex specialis.

Penzioneri su proteste ispred Skupštine počeli u martu, ali su ih krajem jula privremeno prekinuli zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Bivši radnici su krajem avgusta pokušali nasilno da uđu u Skupštinu, ali ih je policija spriječila u tome, koristeći suzavac u spreju. 

Vlada je na sjednici usvojila zaključke u vezi rješavanja pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, koji se odnose na to da se ispoštuju zaključci izvršne vlasti iz aprila ove godine.

Vlada će zaključke uputiti parlamentu i tražiti da se po njima izjasni.

Za isplatu penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona EUR. (Foto: Portal RTCG)

Portal Analitika