Društvo

Nikšićanin osvojio međunarodnu nagradu na temu "Šta znači biti ja"

Više od osam mjeseci učenik devetog razreda OŠ „Luka Simonović“, četrnaestogodišnji Marko Kilibarda, čekao je rezultate Međunarodnog umjetničkog konkursa na temu „Šta znači biti ja“, a onda je stigao odgovor da je njegov rad proglašen najboljim.
Nikšićanin osvojio međunarodnu nagradu na temu "Šta znači biti ja"
Portal AnalitikaIzvor

„Biti ja znači biti slobodan, baviti se poslom koji volimo i biti okružen ljudima koje volimo“, ovim riječima odgovara Marko Kilibarda na pitanje o temi likovnog konkursa koji je organizovala njemačka Fondacija ''PRIX JUINESSE'', čiji je cilj da se kroz televizijske programe omogući djeci da vide, čuju, i izražavaju sebe i svoju kulturu, kao i da poboljša svijest i poštovanje drugih kultura.

„Poruka rada bila je ravnopravnost ljudi u svijetu. Moj rad opisuje malog dječaka koji sam stvara svoj svijet, život, i moj rad ima poruku da smo svi ravnopravni, ali da se u našoj zajednici položaj djece ne uvažava dovoljno“, priča ovaj mladi kreativac i dodajde da je za njega kulturna različitost veoma dragocjena, jer  čini čovjeka bogatijim i pruža mu, kako ističe, da bolje spozna sebe i promoviše svoju kulturu.

Njegov rad, kako reče, nastao za svega dva i po sata, kao kombinacija akvarela i kolaža, ostavio je jak utisak na šestočlani međunarodni žiri.

druga-0

„Vašim radom, ubjedljivo ste objasnili nama i našem žiriju kako ste prenijeli svoj identitet i šta znači biti vi - vaše mišljenje. To je razlog zato što smo baš taj rad izabrali za rad koji je najbolje obradio temu u kategoriji od 12 do 18 godina! Vaš umjetnički rad je poster i oduševio je, fascinirao i ohrabrio naše međunarodne goste na konkursu i inspirisao mnoge TV producente da nas posjete“, stoji u obrazloženju žirija sastavljenom od telvizijskih producenata iz Kanade, Argentine, Južne Koreje...

Lijepu vijest dobio je od mentroke, Budimirke Dubretić, koja je, priznaje Marko, primijetila i njegovala njegov talenat.

„Pa da nije bilo nje, možda bih se opredijelio za nešto drugo, ali je ona bila tu od samog početka i pratila me. Tako je i ovog puta učestovala u ovom događaju. Ona me je naučila da istražujem i otkrivam život oko mene kroz umjetnost i to ostaje i kao životna lekcija“, priča Marko.

Za kraj našeg razgovora otkriva nam da se nakon svega njegov dalji izbor više ne dovodi u pitanje. Odlazi na Cetinje, u Srednju likovnu školu.

izvor, foto: onogošt.me

Portal Analitika