Politika

ĐUKANOVIĆ: Ovi izbori su istorijski

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je večeras, na prvoj konvenciji te partije, poručio da DPS sigurnim korakom sa Cetinja kreće u novu političku pobjedu Crne Gore.
ĐUKANOVIĆ: Ovi izbori su istorijski
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je podsjetio da su na Cetinju velikog srca slavili referendumsku pobjedu prije deset godina.

"Pobjeda na ovim izborima neće biti ni manje značajna ni teška, jer sve vrijednosti koje smo osvojili na referendumu 21. maja 2006 na probi su na ovim izborima i moramo ih odbraniti. Svi oni koji su bili protiv Crne Gore tada, sada su još ostrašćeniji jer su umislili da su u funkciji odbrane sveukupnog pravoslavlja. Ovog puta su i dodatno poletni zbog toga što vjeruju da imaju podršku jakog sponzora sa strane. Ulog je opet, vjerujem i posljednji put, istorijski. U igri su sve vrijednosti za koje smo se mi i hiljade naših istomišljenika borili godinama prije referenduma, kao i deceniju nakon obnove nezavisnosti. Njihov uspjeh značio bi povratak utabanim stazama lutanja. To ne smijemo dozvoliti. Ne smijemo dozvoliti povratak riziku, sukobu i siromaštvu", poručio je Đukanović.

Đukanović je kazao da politička borba neće biti ni manje značajna ni manje teška od referendumske.

''Politička borba u koju polazimo večeras neće biti ni manje značajna ni manje teška od one referendumske. Jer, sve vrijednosti za koje smo se borili i izborili 21. maja 2006. godine na probi su upravo na ovogodišnjim parlamentarnim izborima. I na ovogodišnjim parlamentarnim izborima moramo ih odbraniti. Počev od crnogorske slobode, od prava Crne Gore da bitiše kao nezavisna država da slobodno i suvereno bira svoj put u budućnost'', istakao je Đukanović.

Kako on dalje navodi sve partije i lideri koji su tada bili ljuti protivnici crnogorske slobode i dalje dijele to mišljenje,

''Sve partije i lideri koji su tada bili ljuti protivnici crnogorske slobode i sada su, još ostrašćenije protiv savremene potrebe Crne Gore da učvrsti svoje temelje usvajajući prestižne standarde ekonomski i demokratski razvijenog evropskog društva. Kažem – još ostrašćenji zbog toga što su ovog puta u zanosu da su u svetoj misiji odbrane sveslovenstva, odbrane pravoslavne ekskluzivnosti, da su na braniku protiv nesumnjivo superiornih interesa i superiornih vrijednosti evropske i evroatlanske zajednice'', istakao je on.

U daljem obraćanju Đukanović je kazao da je Crna Gora faktički članica NATO saveza.

''Crna Gora je danas faktički članica NATO saveza i zemlja lider, koja odmaklo pred drugima, predvodi proces pregovora sa Evropskom unijom. Takođe, Crna Gora je danas, kao nikad u svojoj istoriji ekonomski najrazvijenija država u regionu. Imamo, dakle, razlog za ponos onim što je naša domovina ostvarila samo u prvoj deceniji naše nezavisnosti. Još i više kad znamo da smo sve te vrijednosti dostigli uprkos kontinuiranoj i nesmanjenoj destrukciji naših političkih protivnika koji nas danas licemjerno kritikuju što nijesmo uradili još više. Prerušeni u demokrate, ali ne i preobraženi, i dalje kao anticrnogorci i antievropejci, oni se Crnoj Gori nude da postanu glava njene budućnosti. Njihov uspjeh na ovim izborima, kako to i sami kažu, značio bi radikalnu promjenu osnovnog, proevropskog kursa razvoja naše države i povratak na utabane staze, već dovoljno dugog lutanja bespućima nestabilnosti i zaostajanja u razvoju'', dodao je Đukanović.

milo2On je u svom govoru naveo mnoge pomake mukotrpno građene u prvih 10 godina crnogorske nezavisnosti.

''A, uradili smo, bez lažne skromnosti puno: Mi oličavamo politiku koja je u Crnoj Gori krajem prošlog vijeka sačuvala mir, kada to nije pošlo za rukom nikom u našem okruženju; Mi smo učvrstili međunacionalnu i međuvjersku toleranciju u godinama dok su manje-više svi u našem okruženju ratovali inspirisani upravo tim različitostima; Mi smo uspostavili ekonomsku održivost Crne Gore i time dozidali temelj našeg državnog i nacionalnog dostojanstva; Mi smo obnovili državu, odgovorno čuvajući krhku balkansku stabilnost i afirmišući zahtjevne evropske demokratske standarde; Mi smo pokazali da smo imali jasnu viziju zašto sve to činimo, kao i odlučnost i snagu da tu viziju i ostvarimo'', istakao je Đukanović.

On je istakao da uprkos svemu Crnoj Gori je potrebna još pouzdanija stabilnost.

''To Crna Gora sebi ne može i neće dozvoliti. Crnoj Gori je potrebna dalja, još pouzdanija stabilnost, ekonomski još brži rast praćen većom i kvalitetnijom zaposlenošću, emancipacija društva po mjeri savremene evropske civilizacije XXI vijeka'', zaključio je Đukanović.

Zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković poručio da DPS kreće samouvjereno u još jedan izborni trijumf i bolju budućnost Crne Gore.

"Uvjereni u ispravnost našeg puta i sigurnost naših koraka i u ovu izbornu pobjedu krećemo sigurniji nego ikada", kazao je Marković. On je ocijenio da je u regionu punom previranja Crna Gora garant mira i stabilnosti.

"Pokazali smo da imamo snage i znanja da ispravljamo i sopstvene greške", rekao je Marković i zapitao sa kakvom ponudom i ostvarenim rezultatima će opozicija izaći pred građane.

"U CG nikada ne može biti ključ ona koalicija u kojoj nema saglasnosti oko ključnih prioriteta naše države. Njihova vizija ne ide dalje od 16 oktobra. Svoj odnos prema državi, DF je pokazao 24.oktobra prošle godine, kada je kamenicama jurišao na Skupštinu", rekao je on.

Govoreći o SDP-u, Marković je kazao da ta partija nikada neće preboljeti što je DPS, a ne oni bila stožer obnove nezavisnosti Crne Gore. DPS, kako je rekao, za razliku od opozicije ide samo ka jednom cilju - boljoj budućnosti građana i ukupnog napretka Crne Gore.

Demokratska partija socijalista počela je sa Cetinja predizbornu kampanju, koja će se odvijati pod sloganom "Sigurnim korakom!".

Na Cetinju su predstavljeni i kandidati te partije za poslanike u Skupštini Crne Gore.

Portal Analitika