Svijet

Duterte: Vojnici SAD da napuste Filipine

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je da želi da snage Sjedinjenih Američkih Država napuste južni dio njegove zemlje.
Duterte: Vojnici SAD da napuste Filipine
Portal AnalitikaIzvor

Osim toga, Duterte je okrivio Ameriku za ubijanje filipinskih muslimana u vrijeme mirovne kampanje početkom 1900.

Predsjednik Duterte je rekao da će Amerikanci uvijek biti u opasnosti u južnom regionu Mindanao - u kom muslimani konstantno pokušavaju da ih ubiju ili kidnapuju.

Međutim, nije otkrivao rok u kom Amerikanci treba da se povuku niti je otkrivao detalje, prenosi AP.

Niko iz SAD još nije reagovao na ovu izjavu.

Takođe, Duterte je kritikovao predsjednika SAD Baraka Obamu zbog njegove zabrinutosti za kršenje ljudskih prava zbog načina na koji filipinski predsjednik rješava problem sa narko-dilerima, a u isto vrijeme se nije izvinio za američke zločine počinjene nad lokalnim muslimanima.

Podsjećamo, Duterte je ranije upozorio predsjednika SAD Baraka Obamu da ne treba da se bavi pitanjem masovnih ubistava narko-dilera pod njegovom komandom, ili će mu reći da je "kučkin sin" i psovaće ga na regionalnom samitu u Laosu.

Duterte je, prije polaska u Laos, poručio da je lider suverene države i da je odgovoran isključivo filipinskom narodu, prenio je AP.

Kasnije je izjavio je da nije vrijeđao Obamu, ali je generalnog sekretara UN Ban Ki-muna nazvao "budalom" jer je pitanje kršenja ljudskih prava iznio u javnost nekoliko nedjelja pre samita u Laosu. (Portal RTCG)

Portal Analitika