Abiznis

DRECUN: Cijena uglja ostaće visoka i u narednih par godina

Nekoliko faktora dominantno utiče na rast cijene uglja- ograničenje proizvodnje i kalkulacije velikih igrača na tržištu nafte, ponašanje Rusije u vezi sa prirodnim gasom, kao i namjera međunarodne zajednice da se proizvodnja uglja stavi pod veći stepen regulacije, izjavio je za Portal Analitika ekonomski analitičar Predrag Drecun.
DRECUN: Cijena uglja ostaće visoka i u narednih par godina
Portal AnalitikaIzvor

-Ne čudi što u pomenutim okolnostima dolazi do povećanja tražnje za ugljem na svjetskom tržištu. Najveći uvoznik uglja je Japan, Kina povećava uvoz, a to su ogromna tržišta. Najveći evropski proizvođač uglja je Njemačka- naveo je Drecun.

Cijena uglja na evropskom tržištu porasla je za oko 30 odsto od početka godine, a eksperti očekuju da bi cijena ovog energenta mogla da se poveća za dodatnih 20 procenata do kraja 2016. ukoliko Kina i Japan nastave sa pojačanim uvozom.

„Za očekivati je da ugalj drži aktuelnu cijenu još par godina. Ugalj nije izgubio bitku, i pored namjere određenih lobija da ga, da tako kažem, penzionišu. Ipak je ugalj najrasprostranjeniji energent na planeti. Što se tiče daljeg rasta cijene uglja, to će zavisiti od ponašanja Saudijske Arabije, ponašanja međunarodne zajednice prema Siriji i još nekih političkih faktora. Ti faktori utiču na pojačanu tražnju- podvukao je Drecun.   

Portal Analitika