Društvo

Vesko Šćekić i Mihailo Perović štrajkuju u upravnoj zgradi “Rokšpeda”

Radnici firme “S press logistic” Vesko Šćekić i Mihailo Perović počeli su danas štrajk u prostoriji upravne zgrade Rokšpeda u ulici Josipa Broza Tita 63, koji je vlasnik ove firme. Oni će u upravnoj zgradi Rokšpeda biti do rješenja njihovih problema.
Vesko Šćekić i Mihailo Perović štrajkuju u upravnoj zgradi “Rokšpeda”
Portal AnalitikaIzvor

Naime, od novembra prošle godine kada je po nekim nezvaničnim informacijama prodata firma S press logistik, a kruži informacija da je samo preregistrovana u firmu S press plus, radnici Vesko Šćekić i Mihailo Perović  ne znaju da li su radnici ove firme ili nijesu. Predpostavljeni firme S press logistik koji je trebao da im da informaciju radnom statusu od novembra prošle godine se ne oglašava. Tražili su od njihove firme da ih neko primi ko je nadležan i od svih njih primio ih je glavni pravni zastupnik  firme Rokšped koji je osnivač S press logistika Ljubiša Stojović. Međutim, ni tada nijesu dobili nikakav konkretan odgovor. Od januara ove godine niti primaju platu, niti rade, niti su tehnološki višak- saopštila je predsjednica Sindikata trgovine Sonja Knežević.

I Perović i Šćekić se nalaze u veoma teškoj materijalnoj situaciji.

-Obojica su roditelji četvoro djece. Šćekić i njegova supruga radili su kod istog vlasnika i sada se nalazimo u istom položaju. Svoje pravo ne mogu ostvariti. Kao što ni njemu od januara prošle godine nije povezan radni staž, tako ni njegovoj supruzi koja je radila u Štampi, a čiji je takođe osnivač Rokšped, radni staž nije plaćen za dvije godine i pet mjeseca. Ni ona nije raspoređena, niti prima platu, a stekla je pravo za naknadu za majku četvoro djece, ali sa ovakvim postupkom poslodavaca ni to pravo ne može ostvariti. Perović je samohrani roditelj četvoro djece,  tako da ovim putem apeluju na državne organe da im pomognu u rješavanju naših problema. Obraćali su se i inspekciji rada koja je izvršila nadzor i utvrdila nepravilnosti, ali od toga nemamo nikakve koristi jer poslodavac nije ništa uradio po pitanju njihovog statusa. Inspekcija nije iskoristila svoje nadležnosti koje ima i zabranila rad poslodavcu do rješavanja problema. Tražili smo i prijem kod novog ministra rada i socijalnog staranja Borislava Marića od kada je došao na tu funkciju, ali ni od njega nikakav odgovor nijesmo dobili. Isto tako tražili smo odgovor i od ministra Kavarića, ali smo takođe ostali kratkih rukava.Tako da ovim putem vide jedini način za rješavanje njihovih problema- naglašava Knežević. 

Portal Analitika