Društvo

DIK da kontroliše vjerodostojnost prikupljenih potpisa birača

Državna izborna komisija (DIK) ima zakonsku obavezu da propiše i sprovodi postupak kontrole vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača, saopšteno je iz Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).
DIK da kontroliše vjerodostojnost prikupljenih potpisa birača
Portal AnalitikaIzvor

Kako su kazali, još nijesu dobili odgovor na zahtjev DIK-u da saopšti metodologiju po kojoj će se vršiti provjera prikupljanja potpisa birača.

“Član 32 Zakona o izboru odbornika i poslanika obavezuje DIK da, između ostalog, ocjenjuje da li su izborne liste za poslanike sastavljene i podnešene u skladu sa ovim Zakonom, propisuje način proglašenja izbornih lista i da prati primjenu i daje mišljenja u vezi sa primjenom ovog zakona.”, kaže se u saopštenju

U CEDEM-u smatraju da je DIK imao zakonsku obavezu da donese akt kojim se sveobuhvatno uređuje postupak kontrole prikupljenih potpisa kako bi se onemogućile potencijalne zloupotrebe i nepravilnosti u izbornom postupku.

“CEDEM još jednom apeluje i na političke partije, koalicije i građanske liste da omoguće posmatračima uvid u kopije spiskova prikupljenih potpisa birača, i na taj način doprinesu povećanju transparentnosti u sprovođenju kontrole prikupljanja potpisa, ali i povjerenja javnosti u izborni proces”, poručili su iz te nevladine organizacije.

Do sada je, kako su rekli iz CEDEM-a, punu spremnost da omogući uvid u spiskove prikupljenih potpisa birača iskazala Demokratska Crna Gora, a očekuju da će im se pridružiti i drugi učesnici. 

"Iako svjesni mogućih ograničenja koja nameće Zakon o zaštiti ličnih podataka u pogledu vršenja monitoringa prikupljanja potpisa birača, CEDEM cijeni da je u ovom trenutku nužno zaštiti javni interes, kako se ne bi manipulisalo podrškom izbornim listama, krivotvorila volja birača i u krajnjem, zluopotrebljavala sredstva iz državnog budžeta”, dodali su iz CEDEM-a.

MINA

Portal Analitika