Region

Porijeklom iz Zete: Heroin, preduzeća u stečaju a dokaza jedva i za porez

Zoran Ajković (45), zvani Ajkula, decenijama se povezuje sa trgovinom drogom i pranjem para, ali jedini pritvor koji je proveo kod kuće sa nanogicom zaradio je zbog iznude, piše Blic.rs u novom nastavku objelodanjivanja kriminalnih klanova u Srbiji.
Porijeklom iz Zete: Heroin, preduzeća u stečaju a dokaza jedva i za porez
Portal AnalitikaIzvor

Nišku familiju Ajković, koja je porijeklom iz crnogorske Zete, poznavaoci prilika u svijetu kriminala opisuju kao porodičnu manufakturu.

Dok Zoranov otac Veselin Ajković kaže da je "dosta stekao poštenim i mukotrpnim radom" trgujući voćem i povrćem, MUP-ova Bijela knjiga organizovanog kriminala iz 2001. nije saglasna s tim.

BIJELA KNJIGA I HEROIN

Po njenim navodima, Veselin i sinovi Zoran i Mirko Ajković šefovi su niškog podzemlja i bave se preprodajom heroina i kokaina iz Turske preko Srbije u Švajcarsku. Kako je navedeno, pod istragom su i ciriške policije. Međutim, do dana današnjeg, cijelih 15 godina kasnije, niko od porodice Ajković nikada nije dobio ni krivičnu prijavu za narkotike. Mnogi su tvrdili da su porodici na vrijeme stizale dojave od izvjesnog funkcionera niške policije.

RESTORANI, DISKOTEKE I NEKRETNINE

U međuvremenu bogatstvo porodice Ajković u Nišu se uvećavalo. Vlasnici su diskoteke "Studio" u širem centru Niša, suvlasnici desetak restorana i kafana, i to najelitnijih. Familija Ajković je kupovala preduzeća u stečaju, a da niko od nadležnih državnih organa, po svemu sudeći, nije provjeravao porijeklo novca.

Kupili su najčuveniju nišku kafanu "Stara Srbija", riblji restoran "Zlatni kotlić", kazino "Palas", restorane "Atina", "Carigrad", "Palilula", "Gurman", "Crveni krst", "Naissus" i "Proljeće" u Niškoj Banji. Njihova diskoteka "Studio" mjesto je gdje su gostovale skoro sve estradne zvijezde Srbije.

HAPŠENJE I OPTUŽNICE

Porodica se našla na udaru policije tek 2013. Prva je pala Zoranova sestra Vesna Ajković, osuđena je na četiri godine zatvora jer je kao vlasnica diskoteke "Studio" izbjegla plaćanje poreza od 130 miliona dinara. Samo tri mjeseca kasnije uhapšen je i njen brat Mirko zbog sumnje da je primorao jedan bračni par da mu zemljište vrijedno 11 miliona dinara prodaju za 10.000 eura.

Sam Zoran Ajković, takođe osumnjičen za istu iznudu, nije u to vrijeme bio u zemlji, pa je sud uskoro za njim raspisao međunarodnu potjernicu.

Do juna 2014. izmicao je organima gonjenja, a tada je uhapšen u rutinskoj saobraćajnoj kontroli! Navodno je pokušao da podmiti saobraćajca u Crnoj Gori, a ubrzo je izručen Srbiji zbog iznude.

JEMSTVO I NANOGICA

Kratko vrijeme je proveo u pritvoru i već u novembru 2014. pušten je u kućni pritvor uz nanogicu. Kao jemstvo ponudio je imovinu vrijednu pola miliona eura - kuću u Ulici Zona Zamfirova i kafić "Šark" u TC "Kalča".

Policija je prijavu podnijela i zbog utaje poreza od 22,2 miliona, koje je iskoristio za privatizaciju preduzeća "Nisa". Nanogicu je nosio do februara 2015, a optužnice ni za jedno djelo još uvek nema, sud ih je vratio tužilaštvu na dopunu.

Likvidacija u Cirihu

Zlatko Ajković, Zoranov blizak rođak, osuđen je 2013. u Podgorici na 14 godina zatvora jer je u kafe-baru "Insajder" u Cirihu 2000. godine ubio Faiza Kadrića i ranio još nekoliko mladića.

Spekulisalo se i da je Zlatko angažovao Nišlijku koja je u Moskvi uhapšena zbog šverca droge iz Južne Amerike.

Intelektualac, a ne kriminalac

''Velika je nepravda nanijeta mojoj porodici. Zorana sam vaspitavao da bude dobar đak i bio je vukovac. Nikakvih problema s njim nema za posljednjih dvadeset godina, otkako je došao iz Švajcarske. Moj sin je intelektualac, a ne kriminalac'' rekao je Veselin Ajković, Zoranov otac, nakon što mu je sin izručen iz Crne Gore, gdje je uhapšen po potjernici Srbije.

Veselin je starijeg sina opisao kao nekoga ko "u životu nikoga nije ošamario, a kamoli nešto više".

Portal Analitika