Društvo

U Albaniji velika vojna vježba: Evo koliko će biti plaćeni crnogorski vojnici

U Albaniji će u periodu od 20. do 30.septembra biti održana najveća vojna vježba u posljednjih desetak godina. Na vježbi, pored domaćina, učestvuju i oružane snage Republike Italije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske kao i pripadnici bezbjednosnih snaga Republike Kosova i Američke komande u Evropi. Na vježbi će, prema preporukama Ministarstva odbrane, učestvovati do dva pripadnika Vojske Crne Gore kojima je za to opredijeljeno 1000 eura.
U Albaniji velika vojna vježba: Evo koliko će biti plaćeni crnogorski vojnici
Portal AnalitikaIzvor

Vježba “Združeni napor 16” je intervidovska vježba Oružanih snaga Republike Albanije (AOS), koja će biti sprovedena kako kroz kompjuterske simulacije, tako i kroz izvođenje operacija na terenu.

“Ova vježba je najveća vježba Oružanih snaga Albanije u poslednjih deset godina i otvorena je za partnerske zemlje, po pozivu. Na vježbi, pored domaćina AOS, učestvuju i oružane snage Republike Italije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske kao i pripadnici bezbjednosnih snaga Republike Kosova i Američke komande u Evropi (EUCOM). Scenario vježbe uključuje angažovanje pripadnika kopnene vojske, mornarice i vazduhoplovstva i obuhvata sve nivoe komandovanja i odlučivanja, od uvježbavanja procedura na nivou čete do donošenja vojnih odluka na nivou Komande Združenih snaga, čime se želi provjeriti sposobnost za izvršenje operacija punog spectra”, navodi se u Informaciji koju je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

Vježba „Združeni napor 16” se održava u periodu od 20. do 30. septembra 2016. godine na više lokacija u Republici Albaniji.

“Pripadnici Vojske Crne Gore bi svojim učešćem proširili znanja i stekli nova iskustva u izvođenju operacija u multinacionalnom okruženju na združenom i operativnom nivou. Finansijska sredstva za učešće pripadnika Vojske Crne Gore u navedenoj vježbi planirana su budžetom Ministarstva odbrane Crne Gore za 2016. godinu u iznosu od 1000 eura i pokrivaju učešće na planskim konferencijama i učešće do dva pripadnika Vojske Crne Gore u vježbi”, poručuje se u dokumentu.

Na osnovu iznijetog, Ministarstvo odbrane predložilo je Vladi da prihvati tekst Tehničkog sporazuma između Ministarstva odbrane Republike Albanije, Ministarstva odbrane Republike Italije, Ministarstva bezbjednosnih snaga Republike Kosova, Ministarstva odbrane Crne Gore, Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Američke komande u Evropi (EUCOM) u vezi sa pružanjem podrške države domaćina za vježbu “Združeni napor 16“ na teritoriji Republike Albanije “Ovlašćuje se načelnik Odjeljenja za operacije i obuku (G-3/7), Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Svetozar Brajković, da potpiše Tehnički sporazum”, zaključuje se u dokumentu.

Portal Analitika