Svijet

Njemačka i Francuska predlažžu odbrambenu politiku EU

Ministri odbrane Francuske i Njemačke, ŽŽan-Iv le Drijan i Ursula fon der Lejen, uputili su visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federiki Mogerini pismo sa inicijativom o unaprjeđenju odbrambene politike EU, pišše list "„Figaro"“.
Njemačka i Francuska predlažžu odbrambenu politiku EU
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, u pitanju je plan kojim bi se dao novi impuls evropskom odbrambenom sistemu, koji Francuska i Njemačka predlažu na šest stranica dokumenta, prenosi Sputnjik.

Pored samog plana, u pismu je navedeno i da su ministri odbrane Francuske i Njemačke čvrsto ubijeđeni da je neophodno usvojiti snažne inicijative kada je riječ o zaštiti građana EU.

Navedena su tri ključna argumenta - pojednostavljivanje operacija u okviru evropske bezbjednosne i odbrambene politike, pružanje dodatne inicijative kada je u pitanju odlučivanje unutar EU, kao i utvrđivanje strateške autonomije EU zahvaljujući jačoj i inovativnijoj saradnji u sferi industrije i tehnologije.

Krajnje je vrijeme da ojačamo našu solidarnost i odbrambene mogućnosti Evrope zarad bolje zaštite evropskih granica i njenih građana, navodi se u dokumentu.

O tim inicijativama, dodaje se, biće riječi na neformalnom samitu Evropskog savjeta u Bratislavi 16. septembra, dok predstavnika Velike Britanije na tom skupu neće biti.

Govoreći o eventualnom stvaranju evropskih oružanih snaga, Mogerinijeva je početkom septembra rekla da će konkretni predlozi biti pripremljeni do kraja godine, iako stvaranje evropske vojske nije stvar, kako je rekla, bliske budućnosti.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika