Politika

Danilović: Zloupotreba može da bude jedino ako svi na biračkom mjestu zaspu

Besplatan call centar Ministarstva unutrašnjih poslova, na kome će građani moći da se informišu o upisu u birački spisak i mjestu glasanja, počinje da radi danas. MUP je, kako su kazali call centar sa jedinstvenim brojem 19820, oformio u vezi sa primjenom novog izbornog zakonodavstva. ''Pomozite nam da broj zaživi, besplatan je poziv iz svih mreža. Birač će moći da traži podatak gdje glasa sve do zatvaranja biračkih mjesta'', poručio je resorni ministar Goran Danilović na otvaranju call centra.
Danilović: Zloupotreba može da bude jedino ako svi na biračkom mjestu zaspu
Portal AnalitikaIzvor

Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građani će od operatera moći dobiti informacije o tome da li su upisani u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasaju i to sve do zatvaranja biračkih mjesta

Jedinstveni broj 19820 dostupan je za sve operatere mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori i poziv je od ponedjeljka besplatan za građane.

Iz MUP-a su kazali da je za call centar, koji je smješten u prostrijama Područne jedinice za upravne unutrašnje poslove u Podgorici, oformljeno šest linija na kojima će raditi 15 studenata raspoređenih u dvije smjene - od sedam do 13 i od 13 do 19 sati, pretežno dama.

Call centar MUP-a radiće do završetka izbranog dana, odnosno do 16. oktobra.

Vidjećemo da li su lične karte validne za izbore

Danilović je saopštio da ga čudi predlaganje novih rješenja pred izbore. Dodaje da će se utvrditi i ko je u pravu kada su posrijedi biometrijske lične karte.

''DIK tvrdi da to što lične karte nijesu biometrijske nije problem, ja sa tim nijesam saglasan, ali, neka svako preuzme svoj dio odgovornosti. Lilne karte su validne, pitanje je da li su validne za izborni proces. Vidjećemo da li će tako misliti Usrtavni sud ako bude žalbi'', poručio je Danilović.

Prijavite umrle, jedino ako svi zaspu na biračkom mjestu biće zloupotreba

Danilović je sa otvaranja call centra građanima uputio i apel da prijavljuju preminule kako bi pomogli da birački spisak bude očišćen.

''Ja nikada nijesam unaprijed znao da li ću nešto potpisati. Birački spisak je živa materija, mijenja se, mi radimo ono što možemo i koliko možemo. Poruka građanima i zdravstvenim instistucijama- prijavite umrle'', kazao je ministar i dodao da je siguran da u ime umrlih niko ne može da glasa.

''U ime umrlih više niko ne može da glasa, zbog elektronske identifikacije, u to sam siguran. Jedino ako svi zaspu na biračkom mjestu može biti zloupotreba. Vjerujem da će biti izbora, jer možemo još mnogo da uradimo za mjesec koliko je ostalo do izbora'', kazao je Danilović.

Izvor: Antena M

Portal Analitika