Svijet

Na snazi prekid vatre u Siriji

U Siriji je od ponoći na snazi prekid vatre između vladinih snaga i pobunjenika, koji se za sada poštuje. Prema američko-ruskom dogovoru, poslije 10-dnevnog primirja uslijediće koordinirani vazdušni napadi na položaje džihadista. Sirijski pobunjenici uputili pismo sa zamjerkama na sporazum.
Na snazi prekid vatre u Siriji
Portal AnalitikaIzvor

Ratni izvještači iz Sirije javili su da je prije ponoći bilo sukoba u blizini Alepa i Damaska, ali se vojne akcije vladinih snaga i pobunjenika smatraju pokušajima da se poboljšaju pozicije prije stupanja na snagu primirja.

Prekidu vatre se protivi uticajna pobunjenička grupa, Arar el Šam ali ne precizira da li će se pridržavati američko-ruskog sporazuma. U video- poruci se tvrdi se da se tim dogovorom ne ostvaruju ni minimalni ciljevi naroda koji je krenuo u revoluciju.

"Narod koji je trpio šest godina uprkos tome što je ubijan i raseljavan ne može da prihvati polovična rješenja ili predloge koji znače neostvarivanje ciljeva i izjednačavanje žrtve i dželata. Narod smatra da su žrtve bile uzaludne. Dogovor o prekidu vatre služi da bi ojačao režim, sa bezbjednosne i vojne strane gledišta kako bi opozicija ostala bez ikakvog političkog uticaja i bila prisiljena da se pridržava svih dosadašnjih međunarodnih sporazuma, bez obzira koliko oni loši bili", kaže Ali al Omar, zamjenik komandanta grupe Arar el Šam.

U petogodišnjem ratu u Siriji ubijeno je više stotina hiljada ljudi a 11 miliona je raseljeno, što je polovina stanovništa od prije početka građanskog rata. To je dovelo do izbjegličke krize na Bliskom istoku i u Evropi ali je i inspirisalo napade džihadista širom svijeta.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika