Region

Obrađena sva biračka mjesta, HDZ sedam mandata ispred SDP-a

Prema nezvaničnim rezultatima koje je Državno izborno povjereništvo objavilo nakon 100 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik vanrednih parlamentarnih izbora sa osvojenih šest izbornih jedinica i dva glasa dijaspore, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila četiri izborne jedinice.
Obrađena sva biračka mjesta, HDZ sedam mandata ispred SDP-a
Portal AnalitikaIzvor

Prema ovim rezultatima HDZ i partneri su osvojili 61 mandat u Saboru, Narodna koalicija predvođena SDP-om 54, Most 13, Jedina opcija (Živi zid) 8, IDS/PGS/RI 3, Koalicija za premijera 2 mandata, HDSSB 1 te nezavisna lista Željko Glasnović jedan mandat.

Nakon objave nepotpunih rezultata tokom noći šefovi SDP-a i HDZ-a obratili su se javnosti iz svojih izbornih štabova.

Milanović nije krio nezadovoljstvo izlaznošći birača na glasanje kazavši kako se moraju zapitati zašto je izlaznost 10 posto manja nego na prošlim izborima.

''Svako od nas treba zatomiti svoje ambicije i taštinu i staviti se na raspolaganje", kazao je te utvrdio da su razlozi manje izlaznosti za 10 posto pitanje koje se mora postaviti.

 "Učinili smo da motivišemo ljude. Al očito smo mogli bolje'', kazao je.

Utvrdio je kako je Hrvatskoj potrebna stabilna vlada nakon osam mjeseci eksperimenata.

Njegov rival iz HDZ-a Andrej Plenković zahvalio je biračima na podršci kazavši kako HDZ do prije samo nekoliko mjeseci nije bio u zavidnoj poziciji, ali da su birači prepoznali promjene.

''Sjutra smo stranka koja će imati privilegiju da formira stabilnu Vladu u sljedeće četiri godine. Još jednom ponavljam da smo otvoreni za saradnju s onim strankama koje su nam programski i ideološki bliske. Sjutra ćemo održati nacionalno vijeće, razgovarati s partnerima i stvoriti platformu za posleizborne razgovore. Zalažem se da vlast bude stabilna, evropski orijentisana'', rekao je Plenković.

1209hr1

Na prve rezultate DIP-a, u izbornom štabu HDZ okupljeni su burno reagovali. Čulo se skandiranje "HDZ, HDZ", i "Pobjeda, pobjeda".

Članovi Predsjedništva kao i članovi stranke u štabu procjenjuju da su pobjednici ovih parlamentarnih izbora.

U Mostu su takođe zadovoljni.

"Imamo HDZ s kojim još nismo razgovarali, nismo razmatrali njihove kandidate. Što se tiče Narodne koalicije, definitivno su ljudi koji su opterećeni optužbama", poručio je Tomislav Panenić iz Mosta.

1209hr2

Hrvatska je podijeljena na deset izbornih jedinica u kojima se bira po 14 poslanika, a tri poslanika bira dijaspora u posebnoj 11. izbornoj jedinici.

Poslije manje od deset mjeseci u Hrvatskoj su održani novi parlamentarni izbori. Vanredni izbori raspisani su poslije krize u prethodnoj Vladi izazvane aferom zbog koje je tadašnji predsjednik još uvijek vladajućeg HDZ-a Tomislav Karamarko 21. juna podnio ostavku.

Ukupno 3,8 miliona građana s pravom glasa birali su poslanike u Saboru i odlučivali ko će u njemu imati većinu, a time i dobiti priliku za sastavljanje nove vlade i vođenje Hrvatske u iduće četiri godine.

Izvor: N1

Foto: Tanjug/Hina; Index;Robert Anic/PIXSELL

Portal Analitika