Kultura

MOSTRA: Zlatni lav za filipinski film „Žena koja je otišla“ Lava Dijaza

Crno-bijeli filipinski film „Žena koja je otišla“ redatelja Lava Dijaza, o borbi žene koja je nepravedno optužena za zločin, osvojio je Zlatnog lava za najbolji film na sinoć zatvorenom 73. filmskom festivalu u Veneciji.
MOSTRA: Zlatni lav za filipinski film „Žena koja je otišla“ Lava Dijaza
Portal AnalitikaIzvor

Reditelj Lav Dijaz opisao je „Ang Babaeng Humayo“ (Žena koja je otišla) kao svjedočanstvo borbe Filipinaca nakon vijeka kolonijalne vlasti i njenih posljedica, i posvetio je Zlatnoga lava svojoj domovini.

- Ovo je za moju zemlju, za filipinski narod, za našu borbu, za borbu humanosti - rekao 57-godišnji reditelj dok je primao nagradu za svoj film koji traje skoro četiri sata.

venecija1Srebrnog lava i Veliku nagradu žirija dobio je film „Noćne životinje“, drugog koji je režirao modni dizajner Tom Ford. Srebrnog lava za najboljeg reditelja podijelili su meksički Amat Eskalante („La Region salvaje“) i ruski Andrej Končalovski („Raj“).

Nagradu Volpi za najbolju glumicu dobila je glumica Ema Stoune za ulogu u mjuziklu „La la Land“ Amerikanca Demijena Šazela, a nagradu Volpi na najboljeg glumca dobio je argentinski glumac Oskar Martinez za ulogu u filmu „Uvaženi građanin“.

Specijalnu nagradu žirija osvojila je Amerikanka Ana Lili Amirpur za film „The Bad Batch“.

Priznanje za najbolji scenario dobio je Noa Openhajm za film „Džeki“ o bivšoj američkoj prvoj dami Žaklini Kenedi, čileanskog reditelja Pabla Larena.

Nagradom „Marćelo Mastrojani“ za novu nadu filma ovjenčana je njemačka glumica Paula Ber za ulogu u filmu „Franc“ francuskog sineaste Fransoaa Ozona.

U segmentu Horizonti nagrađeni su filmovi „Oslobodi me“ italijanske rediteljke Federike De Đakomo i „Dom“ belgijske rediteljke Fin Troh.

Film „Ne gledaj mi u pijat“ hrvatske rediteljke Hane Jusić osvojio je nagradu FEDEORA za najbolji evropski film u programu Dani autora u sklopu filmskog festivala u Veneciji koja joj je uručena u petak, a nagradu je dodijelio četvoročlani žiri, sastavljen od članova istoimenog Udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana.

Izvor i foto: tportal.hr/B92/Hina/Profimedia

Portal Analitika