Društvo

Crna Gora bliža Italiji svake godine za sedam milimetara

Praktično jedini zemljotres koji je do danas naučno prognoziran je takozvani Haicheng zemljotres u Kini koji se dogodio 4. februara 1975. godine u provinciji Liaoning. Tada je prognoza zemljotresa urađena na bazi mjerenja povećane količine radona pri površini zemlje. Zahvaljujući uspješnoj prognozi kineskih stručnjaka, tadaje spašeno 400.000 ljudskih života, rekao je za Pobjedu mašinski inžinjer i pronalazač iz Kolašina Zoran Ilinčić.
Crna Gora bliža Italiji svake godine za sedam milimetara
Portal AnalitikaIzvor

U provinciji Liaoning je prognoziran zemljotres, ali već naredne 1976. godine u susjednoj provinciji Tangashan dogodio se zemljotres kojeg nijesu mogli prognozirati i koji je odnio hiljade života. Zemljotres je složeni geološki fenomen. To su, kako ističe Ilinčić, promjena brzine seizmičkih talasa u površinskom dijelu Zemljine kore, lagano izdizanje ili spuštanje tla u budućem epicentralnom području, oslobađanje radona iz tla i vode, smanjenje električne otpornosti tla, pojava „rojeva“ manjih i većih zemljotresa, nagle promjene nivoa podzemnih voda. Ipak, kao osnovni razlog dosadašnje nemogućnosti naučno utemeljenog prognoziranja zemljotresa, prema Ilinčiću, je pogrešna teorija o nastanku zemljotresa.

„Moja teorija o genezi zemljotresa podrazumijeva značajno premještanje masa u unutrašnjosti planete Zemlje u periodu od više godina, a posebno nekoliko mjeseci prije zemljotresa. Kao rezultat toga se izvodi zaključak da su najvažniji elementi za kratkoročnu prognozu zemljotresa promjena brzine seizmičkih talasa i promjena vertikalnih pomjeranja tla, kao i mjerenje fluktacije gravitacionog polja“, kaže on.

Zoran Ilinčić u svom obrazloženju mogućnosti prognoziranja zemljotresa kaže da je prvi korak određivanje lokacije budućeg zemljotresa.

„Prva faza bi se sastojala u mjerenjima horizontalnih i vertikalnih pomjeranja tla u zoni u kojoj postoji seizmički rizik. Taj postupak je dosta jednostavan i moguće ga je sprovesti pomoću GPS (Global Pozition sistem). Jedan takav uređaj postoji i u Crnoj Gori i pomoću njega se u baznim seizmičkim stanicama mjeri pomjeranje tla, odnosno tektonske ploče na kojoj se nalazi naša država. Tako se, na primjer, tektonska ploča na kojoj je Crna Gora svake godine po otprilike 7 milimetara pomjeri ka Italiji. Nakon mjerenja horizontalnih i vertikalnih pomjeranja, prešlo bi se na drugu fazu gdje bi se pomoću vještački izazvanih seizmičkih talasa vršila analiza pomjeranja masa ispod čvrste Zemljine kore, slično postupku pronalaženja rudnog bogatstva. Na osnovu analiza tih događanja, bilo bi moguće predvidjeti zemljotres u okvirima jednog dana", zaključio je Ilinčić.

Portal Analitika