NATO

Članice će potvrditi Protokol o NATO do jeseni

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija saopštiloje Pobjedi da će većina zemalja članica Alijanse u toku ove jeseni ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.
Članice će potvrditi Protokol o NATO do jeseni
Portal AnalitikaIzvor

Od ukupno 28 država članica Alijanse, Pristupni protokol do sada je ratifikovalo osam zemalja: Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Albanija, Bugarska, Poljska i Turska.

„Kada se naše iskustvo uporedi sa iskustvima iz prethodnih krugova proširenja Alijanse (Albanija i Hrvatska), može se ocijeniti da se proces ratifikacije odvija približno jednakom brzinom kao tada, što možemo smatrati zadovoljavajućim“, ističu iz MVPEI.

Različiti su razlozi za to što 20 zemalja još nije ratifikovalo  Pristupni protokol.

„Ali treba naglasiti da ni u jednoj zemlji-članici do sada nije primijećen nedostatak političke volje da se proces završi. Štaviše, po najnovijim informacijama, većina ovih zemalja će ratifikovati Protokol u relativno kratkom roku, preciznije u toku jeseni 2016“, navode iz Ministarstva.

MVPEI ističe da su duža čekanja u nekim slučajevima prvenstveno posljedica komplikovanijih administrativnih procedura, uslovljena unutrašnjim uređenjima u pojedinim državama.

„Ipak, treba još jednom naglasiti da u ovom momentu ne postoje naznake da će u bilo kojoj zemlji proces ratifikacije biti završen kasnije od proljeća naredne godine, kada se očekuje i formalno učlanjenje Crne Gore u Sjevernoatlantski savez“, saopšteno je iz MVPEI.

Crna Gora već ima status pozvane države, što znači da je posmatrač na NATO sastancima.

„Članstvom u NATO Crna Gora postaje ne samo konzument sigurnosti, već i njen kreator, što je status kome svaka zemlja teži, ukoliko želi da bude učesnik, a ne posmatrač međunarodnih tokova. Već kao pozvana zemlja, Crna Gora je na Samitu u Varšavi imala priliku da učestvuje u diskusijama o ključnim pitanjima bezbjednosti šireg evroatlantskog prostora. To će biti slučaj i na ostalim sastancima i redovnim aktivnostima Alijanse u toku procesa ratifikacije Pristupnog protokola“, dodaju iz MVPEI.

Za našu zemlju je, kako ocjenjuju, to izuzetno važno, jer takav status nam daje mogućnost da taj period iskoristimo kao pripremni period-pristupanje organizaciji kakva je NATO podrazumijeva i upoznavanje i usvajanje velike količine informacija i praksi koje ćemo, kao članica, svakodnevno koristiti.

„Stoga je od velikog značaja za naše institucije i zvaničnike vidjeti funkcionisanje Alijanse iz prve ruke i imati uvid i predstavu o obimu i vrsti poslova koje će od naredne godine obavljati. Biti stvaralac kolektivne bezbjednosti je velika privilegija, ali i odgovornost i posao kojem treba pristupiti maksimalno ozbiljno, profesionalno i spremno. Status pozvane zemlje nam omogućava upravo to“, poručuju iz MVPEI.

Crna Gora je 19. maja u Briselu potpisala Protokol o punopravnom članstvu u NATO. U okviru tog procesa, potrebno je da sve članice NATO-a, unutar svojih parlamenata, ratifikuju navedeni Protokol. Na kraju, ostaje da Crna Gora ratifikuje taj dokument, čime se proces završava, a naša država postaje punopravna članica NATO-a.            

Portal Analitika