Crna hronika

Beharović uhapšen zbog sumnje da je radio za Islamsku državu

Uprava policije potvrdila je pisanje Dnevnih novina o tome da je državljanin Crne Gore, Hamid Beharović uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u ratu u Siriji na strani Islamske države. UP ističe da je ovo prvo hapšenje zbog tog krivičnog djela i kažu da nastavljaju sa sprovođenjem aktivnosti u cilju prikupljanja dokaza o licima za koja postoji sumnja da su otputovala ili boravila na stranim ratištima, ali i drugim licima koja se mogu dovesti u vezu sa odlaskom i priključivanjem naših državljana stranim oružanim formacijama.
Beharović uhapšen zbog sumnje da je radio za Islamsku državu
Portal AnalitikaIzvor

„Službenici Uprave policije MUP-a – Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Specijalnog policijskog odjeljenja su, sprovodeći kontinuirane mjere i radnje usmjerene na sprječavanje i suzbijanje odlaska državljana Crne Gore na strana ratišta, u saradnji sa službenicima Agencije za nacionalnu bezbjednost i u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici, prikupili dokaze na osnovu kojih se osnovano sumnja da je H.B. (38) iz Ulcinja izvršio krivično djelo učestvovanje u stranim oružanim formacijama iz čl.449b Krivičnog zakonika Crne Gore“, navodi se u saopštenju UP.

Iz UP dodaju da je osumnjičeni H.B., kako se sumnja, krivično djelo koje mu se stavlja na teret izvršio na način što je u toku  2015. godine, po unaprijed pripremljenom planu, iz Crne Gore preko Turske otputovao u Siriju, gdje se pridružio stranoj terorističkoj organizaciji „Islamska država“ (ISIL) u kojoj je proveo više od godinu dana, što je po povratku ovog lica u Crnu Goru dana 08.09.2016. rezultiralo njegovim lišenjem slobode.  

Nakon lišenja slobode osumnjičeni H.B. je 09.09.2016. godine, uz krivičnu prijavu, sproveden na dalju nadležnost Specijalnom državnom tužiocu u Podgorici. 

„Napominjemo da službenici Uprave policije, u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici, nastavljaju sa sprovodjenjem aktivnosti u cilju prikupljanja dokaza o licima za koja postoji sumnja da su otputovala ili boravila na stranim ratištima, ali i drugim licima koja se mogu dovesti u vezu sa odlaskom i priključivanjem naših državljana stranim oružanim formacijama.

Ovo je prvi slučaj lišenja slobode i podnošenja krivične prijave protiv lica, državljanina Crne Gore, zbog sumnje da je počinilo navedeno krivično djelo“, zaključuje se u saopštenju UP.

 

 

Portal Analitika