Društvo

Ivanović: Pojedini partijski obilježavali goveda

Crna Gora je jedina zemlja u regionu čija su Vladina tijela znala 65 dana prije pojave kvrgave kože goveda da postoje rizici širenja bolesti, tvrdi potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović. On je ocijenio da su ministri iz redova opozicije prikupljali političke poene "preko leđa" poljoprivrednika umjesto da reaguju i predlože konkretne mjere pomoći.
Ivanović: Pojedini partijski obilježavali goveda
Portal AnalitikaIzvor

"U Crnoj Gori postoje mnoge zablude. Neke razumijem, jer su posljedica tranzicije kroz koju prolazimo kao društvo, neke koliko god se trudim ne razumijem i priznajem - nikad ih neću razumjeti. Od svih tih zabluda izdvojio bih dvije - shvatanje da je čovjekova sreća u tome da ne radi ništa, da neko drugi umjesto njega treba da radi (...). Druga zabluda prisutna je kod jednog dijela medija koji vjeruju da će upornim ponavljanjem laži, obmana i podmetanja nametnuti svoju 'istinu'", kazao je Ivanović na današnjoj pres konferenciji.

On je poručio da vjeruje da su građani u stanju da prepoznaju i odvoje rad i nerad, istine i obmane.

"Vjerujem da su i te kako u stanju da razumiju providne političke igre neodgovornih pojedinaca kojima je, očigledno, važnije da partijski obilježe goveda po Crnoj Gori nego da pomognu poljoprivrednim proizvođačima da što prije riješe muku koja ih je zadesila", kazao je Ivanović.

Vladu je, kako je naveo, o rizicima širenja bolesti goveda obavijestio na sjednici 18. maja, "65 dana prije nego što je evidentiran prvi slučaj u Crnoj Gori".

"Crna Gora je jedina zemlja regiona čija su Vladina tijela znala 65 dana prije pojave kvrgave kože goveda da postoje rizici širenja bolesti", kazao je Ivanović.

Dodao je da više puta s tadašnjim ministrom, Milenkom Popovićem, razgovarao o mogućem razvoju situacije. "To znači da je resorni ministar, iz redova opozicije, znao za rizike pojave ove bolesti, kao što su znali i svi oni koji imaju pristup portalu Komisije za ekonomsku politiku", istakao je Ivanović.

Ponovio je i da je uputio dopis Ministarstvu finansija u kome je tražio da se obezbijede sredstva u iznosu od 29 hiljada eura, za preventivne mjere. "Na taj dopis ministar finansija nije odgovarao 28 dana", dodao je Ivanović.

"Ni od koga nijesam pozajmio ništa kako to prenosi medij koji ne plaća porez", poručio je Ivanović. "S dvoje kolega pripremio sam informaciju, dostupnu na sajtu Vlade, i shodno zaključku sa sjednice užeg kabineta dostavio je Vladi", pojasnio je Ivanović.

Kako je dodao, nakon što je na sjednici Vlade izložio informaciju, diskusija je išla "u politikantskom, a ne suštinskom smjeru". "Ministri iz opozicionih redova su vodili pravu rovovsku bitku da se odgodi ta informacija za sljedeću nedjelju", kazao je Ivanović. "Molim sve poljoprivredne proizvođače koji su pretrpjeli gubitak da oproste neodgovornim ljudima", poručio je.

rtcg.me

Portal Analitika