Društvo

Kulturni djelatnici konačno blizu ostvarenja svojih prava

Ministarstvo kulture i Sindikat kulture usaglasili su tekst novog Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, na osnovu kojeg će zaposlenima konačno biti uvećan koeficijent, te biti riješena stambena pitanja i izdvajanja za odmor.
Kulturni djelatnici konačno blizu ostvarenja svojih prava
Portal AnalitikaIzvor

- U toku prethodne godine, na usaglašavanju teksta novog Granskog kolektivnog ugovora radila je desetočlana radna grupa, sastavljena od predstavnika Sindikata i Ministarstva kulture. Osim uvećanja koeficijenata zaposlenih, ovim Granskim ugovorom uvodi se obaveza Ministarstva kulture da izdvaja sredstva za odmor i rekreaciju zaposlenih u kulturi, kao i najznačajnija novina - izdvajanje finansijskih sredstava za rješavanje stambenih pitanja radnika. S obzirom na to da je prethodni Granski kolektivni ugovor za ovu oblast potpisan prije deset godina, smatramo da je ovaj korak od izuzetnog značaja za životni standard svih zaposlenih u kulturi Crne Gore - stoji u zajedničkom saopštenju Ministarstva kulture i Sindikat kulture.

Takođe se precizira da će se, nakon što Vlada usvoji Granski kolektivni ugovor u skladu sa procedurom koja je u toku, steći uslovi za potpisivanje ovog dokumenta, čime će položaj radnika u kulturi biti značajno unaprijeđen.

Foto: n1info.rs

Portal Analitika