Kultura

Kandžija i Gole žene zatvaraju 2. Novi val

Projekcijama filmova „Biserna obala“ Dušana Kasalice i „Dvorišta“ i Ivana Salatića, te koncertom grupa Solid Ground i trija „Punčke“ sinoć je u budvanskom Starom gradu počelo drugo izdanje festivala Novi val.
Kandžija i Gole žene zatvaraju 2. Novi val
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u najavi, manifestacija ove godine predstavlja filmove nagrađene evropskim Oskarima i prikazane na najznačajnijim filmskim festivalima, a prvi put će u Crnoj Gori nastupiti Kandžija i „Gole žene“. Ulaz na sve programe je besplatan.

Večerašnji program u 20 časova počeće kratkometražnim filmovima „Kišobran“ i „Kokoška“ Une Gunjak, te „Piknik“ Jura Pavlovića - dobitnicima nagrada Evropske filmske akademije  2014. odnosno 2015. godine - i „Jedna noć“ u režiji Strahinje Savića. Debi nastup budvanskog benda „Mazzom u fugazzu“ biće oko 21.30, a slijedi koncert Kandžije i „Gole žene“ od 22 časa i još jedna crnogorska grupa, „Zoon politikon“ poslije 23 i 30 časova.

- Programsku koncepciju festivala čine prvi značajni filmovi autora mlađe generacije i novi bendovi koji su snimili tek par studijskih izdanja, uz uslov da posjeduju sopstveni stil i autorski stav, odnosno stvaralačku posebnost i sviračku izvrsnost. Junaci filmova su mahom srednjoškolci ili tinejdžeri u specifičnim životnim okolnostima, u tom smislu bi trebalo da privuku pažnju mlađe publike. Muzički program je ove godine žanrovski raznovrsan - od pank-rok zvuka preko hip hopa pa sve do fanka i džeza - navode organizatori, NVO Agora.

K.J.

Portal Analitika