Društvo

Podržaće modernizaciju voćnih zasada

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisalo je drugi javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju, odnosno opremanje proizvodnih voćnih zasada za ovu godinu, koji će biti otvoren do 15. novembra.
Podržaće modernizaciju voćnih zasada
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva su podsjetili da je kroz prvi javni poziv za dodjelu podrške kada su u pitanju voćni zasadi, iskorišćeno oko 85 odsto sredstava opredeljenih za tu budžetsku liniju.

"Korisnici sredstava su pravo na podršku iskoristili za nabavku sertifikovanog sadnog materijala, opreme i namjenske mehanizacije za voćarstvo", kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo ostatak sredstava opredijeljuje kroz drugi javni poziv isključivo za podršku sadnji voća, odnosno za nabavku sertifikovanog sadnog materijala, a sve u cilju povećanja površina pod voćnim zasadima.

"Visina podrške je do 50 odsto od ukupne investicije. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do pet hiljada EUR u toku godine", dodaje se u pozivu.

Minimalna vrijednost investicije je 500 EUR.

Zahtjev za podršku i potrebna dokumenta dostavljaju se isključivo putem pošte na adresu Ministarstva.

Na javni poziv se mogu prijaviti pojedinci ili preduzeća koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Neki od specifičnih kriterijuma prihvatljivosti su da minimalna površina novopodignutog zasada mora biti za jagodaste voćne vrste 0,3 hektara, a za sve ostale voćne vrste 0,5 hektara.

"Zemljište na kojem je podignut zasad poljoprivrednici su dužni da održavaju u dobrom poljoprivrednom i ekološkom stanju pridržavajući se Kodeksa dobre poljoprivredne prakse. Prihvatljivi su dokazi o kupovini sadnog materijala izdati nakon 15. juna ove godine", navodi se u pozivu.

 

MINA

Portal Analitika