Politika

DF neće Srpske radikale, hoće sa Krivokapićem

Nosilac liste Stranka srpskih radikala u Crnoj Gori Aleksandar Janković kaže da je njegova partija prije nekoliko mjeseci ponudila koaliciju Demokratskom frontu, ali da su čelnici te grupacije odbili ovu ponudu.
DF neće Srpske radikale, hoće sa Krivokapićem
Portal AnalitikaIzvor

U videu objavljenom na Fejsbuk stranici Srpskih radikala, Janković ističe da su, uprkos ne previsokom mišljenju prema liderima DF, bili spremni da sa njima sarađuju.

"Javnosti je malo poznato da je SSR prije nekoliko mjeseci ponudila koaliciju Demokratskom frontu. Mi smo koaliciju ponudili u trenutku kada smo tek počeli sa radom i za razliku od većine stranaka koje bitišu na crnogorskoj političkoj sceni, i koje nude koalicije, da bi se u predizbornoj kampanji politički profitiralo, mi smo tada nudili koaliciju DF ne zbog previsokog mišljenja koje imamo o čelnicima Fronta, već zbog ljudi koji su DF podržali sa ulice na oktobarskim protestima", objašnjava Janković.

Na drugoj strani, kako Dnevne novine saznaju iz više izvora, jedan od čelnika Demokratskog fronta i Demokratske narodne partije Predrag Bulatović imao je u srijedu uveče, u podgoričkom restoranu "Vuk", sastanak sa predsjednikom Socijaldemokratske partije Rankom Krivokapićem.

Prema saznanjima DN Bulatović se sa Krivokapićem sastao u dogovoru sa ostalim članicama Fronta, a govorilo se o postizbornom savezu Demokratskog fronta i Socijaldemokratske partije.

Bulatović juče nije odgovarao na telefonske pozive Dnevnih novina i nijesu mogli dobiti potvrdu ove informacije.

Očigledno je da je Demokratska narodna partija zadužena za razgovore sa manjim partijama jer i nosilac liste Stranke srpskih radikala Aleksandar Janković, u svom video obraćanju biračima, kaže da iz cijele priče o pokušaju saradnje sa DF-om izdvaja jedino Milana Kneževića, sa kojim su, kako ističe, imali sadržajan razgovor i koji je izrazio spremnost da politički sarađuju. 

Janković dodaje da je ponuda radikala bila praktično bezuslovna. 

"Nijesmo tražili nikakva poslanička mjesta, nikakvu materijalnu korist. Jedino što se podrazumijevalo je da se naprave koalicioni sporazumi i na lokalnom nivou kako bi naša stranka mogla da se razvija", rekao je on.

Ipak, DF je, kako napominje Janković, i takvu ponudu odbio. 

"Za razliku od Andrije Mandića i Nebojše Medojevića, Knežević je prepoznao naš potencijal i mislio je na političku budućnost. Mi nijesmo željeli da uđemo u DF i da se stopimo sa njima, već smo htjeli da to bude koalicija na ravnopravnim osnovama. Poučeni lošim iskustvom sa liderom DF Andrijom Mandićem, koji je bio lider srpske liste, smatrali smo da se ne smije dozvoliti koalicija koju bi svuda u javnosti predstavljao Mandić", kaže nosilac liste radikala. (Dnevne novine, CdM)

Portal Analitika