Svijet

Čikago: 500 ubistava za devet mjeseci

Za samo devet mjeseci u Čikagu je iz vatrenog oružja ubijeno 500 ljudi, od čega 105 u posljednjih 30 dana. Time je 2016. sa najcrnjim bilansom u posljednje dvije decenije.
Čikago: 500 ubistava za devet mjeseci
Portal AnalitikaIzvor

Načelnik čikaške policije Edi Džonson nema dilemu šta je razlog tako visokoj stopi ubistava.

"Porast kupovine oružja, kako legalnog tako i ilegalnog, kao i mlake kazne za one koji oružje kupuju na ulici, glavni su neprijatelji tog grada. Samo u tih devet mjeseci u 2016. zaplijenili smo 6.000 komada ilegalnog oružja. Moji ljudi se ubijaju od posla. Možete li da zamislite koliko je frustrirajuće kada poslije tolikog rada uhapsite tipa u petak zbog posjedovanja oružja bez dovole, a onda ga već u ponedjeljak vidite na ulici sa novim pištoljem?", kazao je Džonson.

Od početka godine u Čikagu je zabilježeno 2.346 incidenata u kojima je korišćeno vatreno oružje, što je za čak 50 odsto više nego prošle godine. Najgore je u južnom i istočnom dijelu grada, koji su označeni kao "crne tačke", navodi čikaški "Tribjun".

Bande haraju pojedinim delovima grada

"U svom tom bezumnom nasilju izgubili smo mnogo dobrih ljudi. Neki od njih mogli su da postanu predsjednici, ljekari, senatori...ali nažalost, nijesu uspjeli da opstanu u ovom gradu. Kada se okrenete oko sebe, shvatite gdje se nalazite. U nebezbjednoj sredini", rekao je američki reper "Duwop" novinarima BBC-ja.

Taj Afroamerikanac je otac male djevojčice, veteran rata u Iraku, a za britanski servis je izjavio da se "plaši pojedinih djelova grada".

"Kada moram da obavim neki posao, koji iziskuje prolazak kroz pojedina naselja koja važe za nasilna, uopšte mi nije svejedno. Tada mi je samo u glavi da što prije stignem od tačke A do tačke B. Pojedini momci su potpuno bezumni. Upucali bi te samo zato što im ličiš na pripadnika protivničke bande. Surovi su", kaže sagovornik BBC-ja.

Ko je kriv?

Nepovjerenje prema policiji Čikaga je na rekordno visokom nivou. Policija je na udaru demonstranata još od novembra, kada je sud naredio da se objavi video-snimak na kom se vidi kako policajac Džejson Van Dajk upucao 17-godišnjeg Lakuana Mekdonalda sa čak 16 metaka, ubivši ga na mjestu. Policija Čikaga je stigmatizovana, označena kao "leglo nasilnika" i "maligni tumor grada". Hiljade demonstranata marširalo je ulicama grada tražeći promjenu i pravdu, ali malo toga se, za sada, zaista promijenilo. Interna kontrola u čikaškim policijskim stanicama došla je do zaključka da u njima vlada "institucionalni rasizam", te da policajci "nemaju časti kada treba da ubiju obojenu osobu", piše "CNN".

Mnogi razlog za porast nasilja vide u ekonomski lošoj situaciji i manjku poslova. Ipak, zvanični podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Čikagu na 5,5 odsto, što je manje nego u 2015. Ipak, kritičari ističu da su mnogi od tih poslova loše plaćeni, te da od te zarade čovek ne može da sastavi kraj sa krajem.

Građani su tužni i ogorčeni, naročito oni koji stanuju u opasnijim dijelovima grada. Komentar crnkinje Stefani Armas možda i najbolje pokazuje kakav je život u pojedinim dijelovima Čikaga.

" Kada živite u društvu u kom vaše dijete mora da nauči da izbjegava metke kako bi preživjelo, onda je to jedina i najvažnija stvar koju morate da ga naučite. To je sve što možete da uradite", kaže Armas.

Amerikance najviše ubijaju...Amerikanci

U jeku straha od terorizma i kampanje koju vode američki političari, pojavila se statistika koja obara sve njihove tvrdnje. Amerikanci ne ginu od ruke terorista, već od ruke sopstvenih zemljaka. U ratu u Iraku poginula su 4.504 Amerikanca, u Avganistanu ih je stradalo 2.348, a samo u Čikagu ih je od 2001. ubijeno 7.916!

Šira statistika je još strašnija: Islamski džihadisti godišnje ubiju dvoje ljudi, ultradesničarski ekstremisti ubiju petoro, djeca ubiju 21 osobu, grom ubije 31 Amerikanca, kosilice za travu kobne su po 61 građanina godišnje, autobus usmrti njih 264, ispadanje iz kreveta čak 737, dok od ruke svog zemljaka godišnje bude ubijeno 11.737 Amerikanaca!

rtcg.me

Portal Analitika