Kultura

"Na dnu" za početak FIAT-a 2016

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2016 počeće večeras izvođenjem komada „Na dnu“ u režiji višestruko nagrađivanog Dejana Projkovskog u hali fabrike „Radoje Dakić“ od 20 časova.
"Na dnu" za početak FIAT-a 2016
Portal AnalitikaIzvor

Dvoipočasovna produkcija Narodnog teatra „Aco Šopov“ iz Štipa nastala je prema istoimenom djelu Maksima Gorkog,

- „Na dnu“ je predstava bazirana na eksperimentalnoj formi čija je osnova žestoka i beskompromisna glumačka igra. To je predstava koja je zapravo jedna pozorišna laboratorija na temu glumačke igre u oprijedijeljenom prostoru i bavi se sa suštinom profesije glumaca. Vrlo često pričamo da gluma nije profesija, već način života te da traži veliku posvećenost. Upravo stoga, u našoj predstavi do posljednjeg atoma glumačke snage i ljudske posvećenosti prepričavamo dramu likova Maksima Gorkog – zapisao je Projkovski o ovoj predstavi.

Podgorički hip-hop dvojac Džej Džej Okoča nastupiće u Kuslevovoj kući od 22 časa. To je ujedno do sada najveći samostalni koncert podgoričke rep grupe i promocija njihovog albuma „AB revolucija“. Uz njih će muzičkim izborom publiku zabavljati i DJ Mono, voditelj emisije „The Coming“.

okocaniA od ponoći posjetioci će biti u prilici da pogledaju performans „Burning Stone“ Mire Bebe Dobrković. Koncept je uradila Sonja Petrović, dizajn zvuka Uroš Stojnić, a glas pozjamljuje Dimitrije Aranđelović. Kako se navodi u najavi, performans na metaforičan način prikazuje opčinjenost vatrom kao simbolom moći iz koje nastaje potreba za posjedovanjem i manipulacijom.

Drugi dan FIAT-a 2016 počeće okruglim stolom „FIAT perspektiva“ u sjedištu Fondacije Petrović Njegoš u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, od 12 časova. Na panel diskusiju o budućnosti festivala - njegovog organizacionog utemeljivanja i programskog profilisanja pozvani su da svoj stav iznesu princ predsjednik i osnivač Fondacije Petrović Njegoš Nikola Petrović Njegoš, ministar kulture Pavle Goranović, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, sekretarka u Sekretarijatu za kulturu i sport mr Nela Savković Vukčević, direktor Crnogorskog narodnog Pozorišta u Podgorici Branimir Popović, direktor Makedonskog nacionalnog teatra u Skoplju i član Umjetničkog savjeta FIAT-a Dejan Projkovski, reditelj Petar Pejaković, te reditelj i član Umjetničkog savjeta FIAT-a Branko Baletić, dok će moderatorka biti novinarka i članica žirija Rosanda Mučalica. Organizatori i domaćini okruglog stola su direktorica FIAT-a Ana Vukotić i predsjednik Umjetničkog savjeta FIAT-a Slobodan Milatović.

Predavanje Andree Jovanović „Truth or dare? - o objektivnosti ideologije“ prvi je događaj u okviru segmenta OFFFIAT i biće priređen u Kuslevovoj kući od 18 časova. Interesi ove filozofkinje i članice Kolektiva Gerusija su u domenu kritike političke ekonomije, marksističkog feminizma i marksističke teorije rada, a politički aktivizam se svodi na osmišljavanje i učešće u borbi za egalitarno društvo slobodnih pojedinaca.

Beba Dobrković počeće radionicu „Vještine savremenog cirkusa“ takođe u Kuslevovoj kući od 18 časova, gdje će se govoriti o žongliranju, akrobatici, balansu, pokretu i manipulaciji objektima.

Pozorišni program nastavlja se izvođenjem dokumentarne drame „KoTo(R) o Kotoru“ u režiji Petra Pejakovića u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 20 časova. U produkciji NVO Expeditio i Kulturnog centra „Nikola Đurković“ iz Kotora, a uz podršku programa Kreativna Evropa, igraju Marjan Šantić, Radmila Beća Radulović, Slavica Lompar, Jelena Vukasović, Maja Mrđenović, Ilko Marović, Dragana Kunarac, Jelena Franović, Tatjana Rajić, Aleksandra Kapetanović, Maruška Drašković, Zorana Milošević, Mitar Mida Jovanović, Antonio Grgurević, Mirjana Popović, Žarko Nikolić, Mirjana Petrović i Stefan Lazarević.

bitka„Bacači sjenki“ iz Zagreba nastupiće dva sata kasnije u Kuslevovoj kući, izvodeći komad „Bitka na Neretvi“ čiji koncept i režiju potpisuje Boris Bakal, a uz njega igra i Leo Vukelić. Dramaturškinja predstave je Anja Pletikosa, scenograf i koautor Leo Vukelić, autor muzike i zvučnih slika Tomislav Babić, kostimografkinja Ivana Bakal, video oblikovanje uradio je Vedran Senjanović, a oblikovanje plakata Ivan Klisurić.

- Nadistorijskii i metadramski izvođački antispektakl „Bitka na Neretvi“ je odgovor na potragu za Arhimedovom tačkom u svemiru. To je naprasno neprekinut i nedosljedan scenski dijalog dvoje ljudi u potrazi za samim sobom. To je pokušaj promišljanja pojmova i ponuda sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti u doba permanentnog dokidanja i pretpostavljanja dijaloga i smisla – stoji u najavi ovog posljednjeg sjutrašnjeg programa na FIAT-u 2016.

K.J.

Portal Analitika