Društvo

Počeci organizovanog kriminala u Crnoj Gori

Posljednjih godina od medija često dobijamo neprijatne vijesti: ubijen u sačekuši, ubijen eksplozivom, ubijen iz snajperske puške, podmetnut eksploziv ispod automobila, osuđen zbog iznude...
Počeci organizovanog kriminala u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Akteri ovih vijesti su pripadnici organizovanog kriminala, a početke organizovanog kriminala kod nas možemo da vidimo iz vrlo zanimljivog članka istoričara Andrije Lainovića "Podgorička napuštena djeca" (Slobodna misao, Nikšić, 6. februar 1938). 

   Između ostaloga Lainović piše: "Ti napušteni mladići, gangsteri, kako se sami nazivaju, tako su međusobno povezani da se dobija utisak da imaju i svoju organizaciju.Onakvu, naravno, kakvu su pročitali da postoji u nekom kriminalnom romanu ili vidjeli na bioskopskom platnu."

   Lainović je ovo vrlo dobro definisao, a ja ne vjerujem da su ti mladići čitali kriminalne romane, već su riječ gangster prihvatili gledajući holivudske filmove, Holivud je, između ostalog, i ponekad propagator vizuelnog zla.

   Evo cijelog članka Andrije Lainovića, objavljen je u knjizi "Prof. dr Andrija Lainović: Kratak pogled na prošlost Podgorice" (priredio dr Đorđe Lopičić, Beograd - Podgorica 2009, strane 175 i 176):

M.Ć.

str-175str-176

 

Portal Analitika