Fudbal

Hrvati i Mondijal - Savezu veći dio "kolača" nego igračima

Rukovodstvo Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) i reprezentativci te zemlje dogovorili su se oko podjele potencijalne nagrade za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, tako da će 40 odsto novca pripasti igračima i stručnom štabu, a 60 odsto savezu.
Hrvati i Mondijal - Savezu veći dio "kolača" nego igračima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Hina, dogovor je postignut u petak, prije početka kvalifikacija. Sastanku su prisustvovali kapten Luka Modrić, njegov zamjenik Vedran Ćorluka, kao i Mario Mandžukić, zatim selektor Ante Čačić i predsjednik HNS Davor Šuker.

"Prije prošlog ciklusa najavio sam da smo postavili standard da se ovako dogovaramo prije početka kvalifikacija i drago mi je što smo to brzo i jednostavno riješili i ovog puta. Plasman u Rusiju je prioritet HNS-a. Siguran sam da imamo kvalitet za odlazak na 10. veliko takmičenje od sticanja samostalnosti. Kapitenu Modriću i saigračima želim mnogo sreće", naveo je Šuker u saopštenju.

Nagradni fond za Mundijal u Brazilu iznosio je 576 miliona dolara. Šampion Njemačka dobila je 35 miliona dolara, kao još i milion i po, koliko je dobio svaki od 32 tima za plasman na takmičenje. Timovi koji su završili takmičenje u prvom krugu, među kojima je bila i Hrvatska, nagrađene su sa osam miliona dolara.

FIFA je planirala da nagradni fond za Mundijal u Rusiji poveća nagradni fond do 700 miliona dolara!

Prema nepotvrđenim informacijama, svaka reprezentacija koja se plasira dobila bi po dva miliona dolara, a one koje ispadnu u prvom krugu još 10 miliona. Osmina finala donijela bi 12 miliona, a poraženi četvrtfinalisti 18 miliona. Nagrada za četvrto mjesto iznosila bi 25 miliona dolara, za treće 30 miliona, za drugo 40 miliona, a novi svjetski prvak dobija 50 miliona dolara.

Portal Analitika