Društvo

Crveni krst obilježava Svjetski dan prve pomoći

Crveni krst Crne Gore obilježiće u subotu Svjetski dan prve pomoći, a fokus će ove godine biti na djeci.
Crveni krst obilježava Svjetski dan prve pomoći
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Crvenog krsta, temom “Prva pomoć za djecu” ove godine se fokusiraju na djecu kao ciljnu grupu. 

Ukazuje se da su dječje povrede globalni zdravstveni problem, a u mnogim zemljama, povrede su vodeći uzročnih smrti kod djece poslije navršenih godinu. 

Kako se navodi, Crveni krst prepoznao je djecu kao značajne pružaoce prve pomoći, ali oni predstavljaju i veliki dio populacije koji prima usluge prve pomoći u nesrećama. 

“Vjerujemo da ćemo razviti otpornije generacije, ako djeci obezbijedimo vještine u spašavanju života”, poručili su iz te organizacije.

Kako su pojasnili, obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći nije namijenjeno samo djeci, nego i osobama koje rade sa njima i nalaze u njihovom okruženju. 

“Tako i ove godine nastavljamo sa kampanjom “Budi heroj. Spasi živote. Prva pomoć je za sve, svuda”, sa naglaskom da i djeca mogu biti heroji i pomoći sebi, svojim vršnjacima, a i ostalima”, kaže se u saopštenju.

Opštinske organizacije Crvenog krsta će obilježiti ovaj datum različitim vrstama aktivnosti, kao što su predavanja i radionice prve pomoći za sve zainteresovane subjekte, posebno za djecu, kampanja za popularizaciju prve pomoći, pokazne vježbe i simulacije i podjela informativnog materijala.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca najveći je edukator i pružalac prve pomoći u svijetu. 

U 2014. godini više od 15 miliona ljudi je širom svijeta obučeno u pružanju prve pomoći, od 116 nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Portal Analitika