Društvo

AGENCIJA: Mediji do petka da dostave cjenovnik izbornog oglašavanja

Agencija za sprječavanje korupcije naložila je svim medijima da do petka dostave cjenovnik izbornog oglašavanja koji se primjenjuje u toku predizborne kampanje.
AGENCIJA: Mediji do petka da dostave cjenovnik izbornog oglašavanja
Portal AnalitikaIzvor

Odluka Agencije uslijedila je nakon što je otkriveno da su vlasnici medijskog koncerna Vijesti mimo zakona napravili poseban cjenovnik u kojem postoji i stavka „po dogovoru“ čime bi na ovaj način mogli utajiti porez za plaćene usluge i tako obmanuti državu.

Predsjednica skupštinskog Odbora za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na medije Nada Drobnjak kaže za našu televiziju da  je zakonom propisano da za svaku pojedinačnu uslugu mora postojati naznačena cijena, kako bi sve stranke imale podjednake uslove.

Za stavku ,,po dogovoru“ kaže da može da dovede do neravnopravnog položaja učesnika predizborne kampanje, mada vjeruje da neće.

dopis-agencije,,Ali raduje to da su Agencija za sprječavanje korupcije i Agencija za elektronske medije preduzele svoja zakonska ovlašćenja i tražili izjašnjenja i sve je to u početku i vjerujem da neće biti problema u kampanji”, kazala je Drobnjak.

S obzirom na to da stavka ,,po dogovoru“ može značiti da za jednu partiju sekund oglasa košta 5 eura, a za drugu 15 eura, Drobnjak ističe da je od izuzetnog značaja da sve partije imaju jednake uslove oglašavanja.

,,Vjerujem da su svi učesnici ovog predizbornog procesa, kako mediji tako i partije, svjesni svoje odgovornosti i da će poštovati zakon”, rekla je Drobnjak.

Ovim povodom kontaktirali smo i Agenciju za elektronske medije iz koje nam je saopšteno da su nadležni za sadržaj oglasa, ali ne i za dio koji se odnosi na cijene. (Pink M)

Portal Analitika