Novi proizvodi

"Apple" predstavlja iPhone 7, ali stručnjaci savjetuju da ga preskočite

Globalno predstavljanje pametnog telefona iPhone 7 očekuje se danas u San Francisku, međutim mnogi potrošači i investitori već su se odlučili da sačekaju iduću Appleovu verziju tog popularnog uređaja koja se očekuje 2017., u nadi da će donijeti značajnija poboljšanja.
"Apple" predstavlja iPhone 7, ali stručnjaci savjetuju da ga preskočite
Portal AnalitikaIzvor

Blogeri i analitičari očekuju da će Apple, najvrjednija svjetska javno izlistana kompanija na lansiranju svojih proizvoda predstaviti iPhone bez ulaza za slušalice, utirući tako put za bežične slušalice, s tipkom za vraćanje na početni ekran osjetljivom na dodir koja vibrira, kamerom s dva sočiva i drugim dodatnim poboljšanjima.

Apple obično svom glavnom proizvodu, kojim ostvaruje više od polovine prihoda, mijenja izgled svake druge godine, a posljednji veliki redizajn bio je iPhone 6 u 2014. godini.

Skromna poboljšanja ukazuju na to da bi sada ciklus promjene izgleda mogao trajati tri godine. 

“Izgleda da je ove godine zadržan raniji dizajn dijelom, i to što rade na većim promjenama za sljedeću godinu“, smatra analitičar Jan Douson iz kompanije "Jackdaw Research".

Prodaja iPhonea pala je u ovoj godini dva tromjesečja zaredom, što je prvi pad u istoriji tog uređaja. Uz mnoge potrošače koji su kupili iPhone 6 i 6 plus zbog nadogradnje, Apple bi mogao za model 7 zabilježiti jednocifreni rast prodaje, rekao je Douson.

Neke tehnološke stranice savjetuju korisnicima da odlože kupovinu novog modela do sljedeće godine, kada se očekuje očekuje nova verzija i kada će se obilježiti 10-godišnjica iPhonea. Analitičari ističu da bi iPhone 8 mogao imati veći ekran i tipku za vraćanje na početni ekran koja je integrisana u isti.

(poslovni.hr)

Portal Analitika