Društvo

Za osam mjeseci 17 novih slučajeva HIV-a

U prvih osam mjeseci ove godine virus HIV-a otkriven je kod 17 osoba u Crnoj Gori, koliko je registrovano u čitavoj 2015. godini, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje. Specijalista socijalne medicine u Savjetovalištu za HIV Instituta za javno zdravlje Aleksandra Marjanović kazala je za „Dan” da broj novoinficiranih sa HIV infekcijom pokazuje trend rasta u istoj mjeri kao i u većini zemalja evropskog regiona. Do sada su registrovana ukupno 162 zaražena HIV-om, od kojih je dvoje preminulo ove godine.
Za osam mjeseci 17 novih slučajeva HIV-a
Portal AnalitikaIzvor

- Ne postoje grupe koje su posebno pogođene. Rizična ponašanja su nesiguran seksualni odnos bez zaštite, razmjenjivanje špriceva i igala za injektiranje droga, dolazak u kontakt sa inficiranom krvlju i derivatima krvi. Promocija anonimnog, povjerljivog testiranja sa savjetovanjem pokazuje svoje rezultate na osnovu kojih vidimo da osobe postaju svjesnije svoga rizičnog ponašanja i počinju da preuzimaju odgovornost za svoje ponašanje. U skladu sa tim mlađe osobe se češće javljaju na testiranje koje je dostupno u savjetovalištima za HIV u osam domova zdravlja širom Crne Gore. Sa povećanjem broja testiranih osoba dolazi i do porasta broja onih koji su pozitivni, ističe Marjanović.

Ona smatra da obiman preventivni rad koji sprovode institucije u saradnji sa NVO koje se bave ovom problematikom omogućava pristup osobama koje se nalaze u visokom riziku za HIV.

- Može se očekivati da među ovom populacijom imamo povećan broj novootkrivenih. I dalje je slaba i neredovna upotreba kondoma jedan od razloga zbog kojih dolazi do infekcije. Ne prijeti širenje HIV-a ako se nastavi sa preventivnim programima, kako za opštu tako i za vulnerabilnu populaciju sa rizičnim ponašanjem, kaže Marjanović za Dan.

Ona naglašava da uključivanje ARV terapije omogućava bolji kvalitet života za one koji su inficirani, a takođe i smanjuje infektivnost kod istih, što u značajnoj mjeri utiče na prenošenje virusa.

- Ranim uključivanjem ARV kod inficiranih osoba sprečava se širenje infekcije. Takođe, vrši se edukacija inficiranih osoba o tome kako sebe, a i druge da zaštite od infekcije. Edukacija i psiho-socijalno savjetovanje se sprovode u savjetovalištima za HIV u zdravstvenim ustanovama i sprovodi se i među članovima porodice inficiranih osoba, kao i za njihove partnere. Znači, rana dijagnostaka, savjetovanje, testiranje i liječenje su neodvojive komponente procesa, koji pored liječenja inficiranih osoba ima za cilj i sprečavanje širenja infekcija, smatra Marjanović.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić ocijenio je za „Dan” da čudi što Institut za javno zdravlje nije otvorio Savjetovalište za oboljele od HIV-a u Domu zdravlja. On objašnjava da za razliku od drugih gradova, gdje se savjetovalište nalazi u domovima zdravlja, u Podgorici osobe sa HIV-om pomoć mogu potražiti jedino u Institutu. On podsjeća da imaju samo jedno Savjetovalište za osobe sa HIV-om, koje radi noćno testiranje jednaput godišnje u okviru Svjetskog dana borbe protiv HIV-a, koji se obilježava 1. decembra.

- Nijesam siguran kako to funkcioniše, s obzirom na kompleksnost zaraženih osoba i dostupnost Savjetovališta. Nije nam jasno zašto Institut nije otvorio savjetovalište za HIV u sklopu Doma zdravlja, već zadatke iz te oblasti, odnosno podršku i savjete pružamo preko Savjetovališta za mlade.

Dan, cdm

Portal Analitika